2018-12-10 09:32


Creţu: Politica românească e tot mai misogină, dar nu trebuie să fie nici podium de modă

 |  13:51
Creţu: Politica românească e tot mai misogină, dar nu trebuie să fie nici podium de modă

Corina Creţu declară că politica românească e"tot mai misogină", dar şi că femeile politician trebuie să înţeleagăfaptul că nu sunt pe podium, concurând care are geanta mai scumpă şi spune că,deşi a depăşit această etapă, e mândră de eticheta "omul luiIliescu".

VicepreşedintelePSD Corina Creţu spune că este greu să fii femeie în politica românească şi căe mai uşor la Bruxelles, pentru că acolo contează competenţa.

"Este foarte trist că politica românească este tot mai misogină şi maidiscriminatorie faţă de femei", mai declarăeuroparlamentarul PSD, arătând că este "jenant" să te prezinţi în UEcu un guvern în care până mai ieri era doar un ministru femeie.

CorinaCreţu consideră şi că unele dintre femeile care sunt astăzi în politicădiscreditează rolul femeilor în politică, ceea ce însă nu justifică actualastare de fapt.

"Şiatât timp cât nu se va schimba această mentalitate, că politica nu înseamnăspectacol, nu este un podium de modă... Sigur că suntem toate femei şi încercămsă arătăm bine, dar nu suntem într-o concurenţă care are geanta mai scumpă,care are bluza mai frumoasă. Nu. Haideţi să vedem, să ne aşezăm, poate chiarnoi, femeile. Chiar aş putea să lansez un apel către femeile din celelaltepartide să încercăm, să vedem cum poate fi ridicată reprezentarea femeilor înpolitică, cu ce venim pentru societatea românească, cu ce proiecte, cu ceprograme, cu ce idei", adaugă Creţu.

Înceea ce priveşte relaţia sa cu Ion Iliescu, ea spune că eticheta "omul luiIliescu" o onorează, dar că a depăşit această etapă, iar acum, la fel debine, ar putea fi numită "om al lui Ponta".

"Sigurcă au fost şi acţiuni ale domnului Iliescu care m-au dezamăgit, nu îlidolatrizez pe domnul Iliescu, îl admir foarte mult, dar ca orice om a făcut şigreşeli şi n-am avut niciodată nicio problemă să-i spun atunci când am avutalte păreri, inclusiv acum am de multe ori alte păreri decât domnul Iliescu,dar asta este o chestiune absolut inevitabilă între oameni", admite CorinaCreţu.

Pede altă parte, europarlamentarul PSD, care doreşte să se implice în relaţia cuDiaspora, susţine că, dacă PDL va forţa adoptarea votului prin corespondenţă,nu va face decât să confirme suspiciunile că vrea să fraudeze alegerile."Eu aşa îmi explic faptul că, deşi toată lumea este împotriva PDL, maisunt încă judeţe şi comune unde ei câştigă: tocmai pentru că îi cumpără peoameni bucată cu bucată, ceea ce este foarte trist. Eu cred că trebuie să neridicăm şi nivelul nostru de demnitate", afirmă Creţu.

CorinaCreţu susţine că, în mod inevitabil, tensiunile putere-opoziţie din ţară setranslatează în delegaţia română din PE. Ea consideră, însă, că în probleme deinteres naţional ar trebui ca întreaga delegaţie română să funcţioneze ca"o echipă". Problema este, în opinia sa, că interesul naţional nueste definit şi că nicio instituţie din România nu colaborează cueuroparlamentarii români, deşi poziţiile lor sunt foarte importante, având învedere că peste 60% din legislaţia ce se aplică în România este adoptată de PE.

Aţidevenit vicepreşedinte PSD după suspendarea, apoi demisia din partid a luiAdrian Severin. Sunteţi şi europarlamentar. De aceea, vă întreb în primul rândcum este să fi acum coleg cu Adrian Severin. Este o povară?

AdrianSeverin a fost colegul nostru de la început. El a condus lista la alegerilepentru Parlamentul European şi tocmai pentru că nu era un europarlamentaroarecare, era şi vicepreşedintele grupului socialist, a fost şi şefuldelegaţiei române, cu atât mai mult ne afectează acest scandal. Ne-a afectat penoi ca partid, a afectat grupul socialiştilor europeni şi afectează ParlamentulEuropean. Să fii coleg cu Adrian Severin... El avea un cuvânt de spus, deci ecu atât mai dureros cu cât era un om despre care nu te aşteptai să afliasemenea lucruri sau mulţi nu se aşteptau.

Cumsunt priviţi acum europarlamentarii români, urmare a acestui scandal, şi maiales cei din PSD?

Dacăun om greşeşte, vina este individuală. Deci, nu cred că se poate pune anatemaasupra unui grup întreg, nu se poate pune anatema asupra grupului socialist,aşa cum nu se poate pune asupra întregii delegaţii române. Dar, evident, lumeajudecă după alte standarde şi este clar că, după un astfel de scandal, toţisuntem priviţi cu o anumită suspiciune, iar unii ne declară vinovaţi pe toţi.Foarte mulţi oameni spun că vom avea mult de lucru pentru a schimba percepţiaoamenilor despre munca noastră în general, munca de parlamentari europeni.Pentru că, oricum, percepţia generală este că noi nu prea facem nimic acolo. Nuexistă decât foarte puţini ziarişti acreditaţi din România care să urmăreascăactivitatea noastră acolo. Nouă ne era oricum greu să facem cunoscutăactivitatea noastră.

Aicie o chestiune de principiu. În primul rând, după ce a izbucnit acest scandal,s-au luat măsuri şi la nivelul Parlamentului European şi la cel al grupurilorpolitice pentru adoptarea unui cod de conduită care să regleze mult mai bineconflictele de interese. Aceeaşi chestiune a apărut şi în România în privinţaministrului Botiş, unde lucrurile sunt foarte clare. În primul rând, esteimoral. Deci, la domnul Severin poate se va acoperi legal, poate acesta a şifost motivul pentru care a rămas parlamentar european, dar moral este absolutinacceptabil să ceri bani pentru un amendament care mai şi contravine poziţieigrupului nostru politic, care susţine şi nişte interese economice, era foarteclar un amendament care susţinea interesele băncilor. Poziţia noastră ca grup,al cărui vicepreşedinte domnul Severin era, era cu totul alta.

Într-adevăr,Adrian Severin era un om cu o poziţie importantă în delegaţia PSD, în delegaţiaromână din PE, chiar la nivelul Parlamentului European.

Îngrupul socialiştilor europeni, el era vicepreşedinte. Poziţia noastră, agrupului în care domnul Severin era vicepreşedinte era total contrară şi, pe dealtă parte, noi suntem aleşi acolo să susţinem interesele cetăţenilor, nu alelobby-iştilor, nu ale unor grupuri private. Este clar că ţine de o mentalitatecare nu-şi găseşte locul. Noi chiar suntem plătiţi bine, nu ne putem plânge.Sigur, poate nu era suficient pentru pretenţiile dânsului. Dar cred că, îngeneral, ca regulă se impune ca parlamentarii să trăiască din salariu. Este oidee care nu este foarte populară dar pe care eu, ca structură, o îmbrăţişezfoarte tare.

ŞiMonica Macovei susţine acest punct de vedere, că ar fi bine să fie interzisăeuroparlamentarilor orice altă activitate remunerată.

Îngrupul nostru, al socialiştilor, au fost discuţii pe această temă. La domnulSeverin este clar că este imoral şi a fost foarte clar că a obţinut baniexploatând poziţia de europarlamentar. Dar sunt colegi de-ai noştri care suntmedici, de pildă. Şi avem un coleg care este oftalmolog, care trei zile vine laBruxelles şi trei zile îşi practică meseria. Avem un alt coleg, din Finlanda,care este preot şi mai avem profesori. Aici este discuţia dacă aceşti oameni săfie lăsaţi în continuare să-şi practice meseria. La domnul Severin nu eracazul, exploata foarte clar poziţia pe care o obţinuse în Parlamentul European.Ori, din acest punct de vedere, lucrurile sunt foarte clare. Nu ai de ce să tefoloseşti de poziţia ta din Parlamentul European decât pentru cauze caritabilesau pentru alte asemenea lucruri, dar nu pentru a obţine şi mai mulţi bani.

Cepărere aveţi dumneavostră despre situaţia acelor europarlamentari care aumeserii ce nu le influenţează activitatea din PE? Pot ei să-şi desfăşoare bineatât activitatea din Parlament, cât şi meseria pe care o au?

Suntunii oameni care reuşesc. Mie mi-e greu să cred că poţi să faci toate aceste lucruribine şi la Bruxelles, şi la cabinetul privat. În orice caz, noi plecăm luni,venim joi. Sunt parlamentari din ţări pentru care efortul de a se deplasa laBruxelles e mai mic. Francezii, de pildă, merg o oră şi jumătate cu trenul. Potface şi zilnic naveta. Aici fiecare are aprecierile sale în ce măsură poate fiun super parlamentar, un super doctor, un super profesor şi toate să-i iasăbine.

Nus-a adoptat o lege, este un cod de conduită. În grupul socialist s-a recomandatca toţi parlamentarii europeni să trăiască din salariu. Şi, pe de altă parte,este această discuţie legată de firmele de lobby. La Bruxelles, după cum ştim,sunt mii de firme de lobby care reprezintă diferite grupuri de interese, maiales economice, pentru că aici este bătălia cea mare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-11-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...