2018-07-23 06:34


Crin Antonescu: Prezenţa lui Iohannis în funcţia de prim-vicepreşedinte, garanţia că nu izbucneşte prematur un mic război de succesiune în PNL

 |  08:20
Crin Antonescu: Prezenţa lui Iohannis în funcţia de prim-vicepreşedinte, garanţia că nu izbucneşte prematur un mic război de succesiune în PNL

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat joi seara că prezenţa lui Klaus Iohannis în funcţia de prim-vicepreşedinte al liberalilor oferă garanţia că în cadrul partidului nu începe un "mic război de succesiune", în cazul în care el ar ajunge la Cotroceni.

"Prezenţa lui Klaus Iohannis în acea funcţie succesorală la o adică ne oferă garanţia de care avem toţi nevoie că nu izbucneşte prematur un mic război de succesiune. Dacă lucrurile se vor întâmpla aşa, în deplină ordine şi stabilitate şi cu toate formulele democratice, este o situaţie de interimat în care Klaus Iohannis ar fi preşedinte şi un Congres după aceea cu considerentele pe care le vor avea vor lua o decizie", a spus Antonescu, la Realitatea Tv.

El a mai spus că "nu se împiedică cineva de Klaus Iohannis" şi că PNL este un partid foarte deschis.

"PNL este un partid care are preocuparea, dacă nu obsesia de a fi reprezentat de oameni credibili", a afirmat liderul PNL.

Antonescu a fost întrebat dacă aducerea primarului Sibiului în PNL nu a însemnat fiori reci pentru Rareş Mănescu, Daniel Chiţoiu, Relu Fenechiu şi Radu Stroe, în contextul în care el ar ajunge la Cotroceni.

"Aceşti patru oameni, dacă despre ei este vorba şi numai despre ei sunt oameni care în diverse poziţii, fiecare dintre noi lucrăm de ani de zile cu bune, cu rele, cu calităţile noastre, cu defectele noastre, aceşti oameni sunt oameni care au înţeles că partidul trebuie să câştige ca să ai după aceea ce împărţi - poziţii, funcţii, putere -, toţi aceşti ani puteau foarte bine în 2009 (...) să-l susţină în continuare pe dl Tăriceanu, preparându-şi ierarhiile pe lângă. Au preferat o variantă cu un outsider, adică cu mine, gândind că asta va aduce un mai mare câştig partidul", a spus preşedintele PNL.

Crin Antonescu a precizat că speră ca prezenţa primarului Sibiului în PNL va aduce susţinere din partea electoratului din Transilvania.

"Şi eu fac parte dintre aceia care rezistă tentaţiei de a supralicita influenţa lui Klaus Iohannis în Germania. (...) Suntem interesaţi şi sperăm ca prezenţa lui Klaus Iohannis să ne aducă mai multă încredere, voturi şi susţinere în Transilvania", a menţionat liberalul, precizând că primarul Sibiului este de om de succes, cu calităţi rare.

El a spus că la această discuţie Iohannis a pus trei probleme, şi anume că "nu vrea să pară mai mult decât este, nu şi-a ascuns interesul pentru modul în care se va face regionalizarea şi rolul pe care îl va juca în PNL".

Antonescu a arătat că i-a propus "cu puţină speranţă" în 2010 lui Klaus Iohannis să intre în PNL. Totodată, Antonescu a spus că a avut o singură discuţie cu primarul Sibiului privind adeziunea la PNL, care s-a purtat "fără nici un fel de negociere".

"A fost o mişcare riscantă şi spectaculoasă propulsarea în funcţia de prim-vicepreşedinte într-un partid mare cum este PNL, care nici nu duce lipsă nici de personalităţi, nici de personaje şi mai cu seamă nici de orgoliu", a completat liberalul, punctând că primarul Sibiului va aduce un câştig PNL.

El a afirmat că este o "copilărie" interpretarea potrivit căreia l-ar fi adus în PNL pe Klaus Iohannis pentru a-l pregăti pentru funcţia de prim-ministru.

"Vreau să o spun încă o dată deloc diplomatic şi foarte sincer interpretarea conform căreia Klaus Iohannis a venit aşa ca în războiul rece: stai că am şi eu arma atomică, dacă voi cumva PSD-işti nu vă ţineţi de cuvânt şi scoateţi un alt candidat la preşedinţie scot eu un alt candidat la prim-ministru asta este o copilărie. Nimeni nu a gândit asta", a precizat Antonescu.

Liderul PNL a subliniat că este prematur să se vorbească de Klaus Iohannis la conducerea unei regiuni care să cuprindă şi Sibiul.

"Este puţin cam devreme să vorbim despre asta pentru că nu ştim deocamdată câte, care, ce fel de regiuni sau guvernatori sau cum îi va chema. Vorba unui confrate, guvernator este numai unul în România până în 2014 - dl Băsescu, dar este cert interesul lui Klaus Iohannis legat de acest subiect şi de ce nu de această postură", a arătat Crin Antonescu.

Lucrurile sunt lămurite cu Germania deşi mai apar articole în DW spunând de lovitura de stat

Preşedintele Senatului, co-preşedintele USL Crin Antonescu, susţine că "lucrurile sunt lămurite" în relaţia cu Germania, chiar dacă uneori mai apar unele articole în o anumită parte a presei germane referitoare la "lovitura de stat care s-a dat anul trecut".

"În ceea ce priveşte relaţia cu Germania, să ştiţi că lucrurile s-au mai lămurit. Germania îşi apără interesele ei, Olanda la fel, nu este treaba lor să apere interesele mele. Treaba mea este să-mi definesc interesele şi să încerc să mi le apăr într-o formulă complementară sau compatibilă. Cu Germania, şi acolo lucrurile sunt lămurite. Nu vă uitaţi la faptul că, din când în când, în Deutsche Welle sau nu ştiu unde apare câte un articol care povesteşte iar grozăvii despre lovitura de stat din România, care s-a dat anul trecut în vară, cum a ieşit domnul Băsescu acum", a declarat Antonescu, la Realitatea TV.

El a menţionat că, în toamna trecută, de ziua Germaniei, a purtat o lungă discuţie cu ambasadorul german, după recepţia oferită de ambasadă.

Antonescu a ţinut să mai semnaleze că ambasadorul Germaniei la Bucureşti a fost prezent la recentul Congres al PNL, fapt despre care spune că nu este unul "uzual" şi că nu s-a datorat doar faptului că intrase în partid cel care a fost preşedinte al FDGR, primarul Sibiului Klaus Iohannis.

Cât priveşte acuzaţiile care i s-au adus, potrivit cărora ar avea o poziţie antiamericană, Antonescu a răspuns: "Două mari neadevăruri, anume că eu sau PNL sau cineva din USL am fi antiamericani, anti-occidentali, nu stau în picioare. Ideea cu izolarea (României), iar nu stă în picioare. Este absurd sa vorbim despre izolare", transmite Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-11-05

TAGURI: Crin Antonescu, Klaus Iohannis, PNL

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova