2018-12-10 15:12


Criza din SUA: austeritate combinată cu o economie aproape de contracţie

 |  12:40
Criza din SUA: austeritate combinată cu o economie aproape de contracţie

Liderii partidelor republican şi democrat din Congres au ajuns la un acord ce permite Statelor Unite să evite intrarea în incapacitatea de plăţi, dar nu elimină în mod decisiv ameninţarea tăierii ratingului de credit AAA, o acţiune care ar creşte costurile de creditare şi perspectiva de reduceri şi mai mari.

Analiştii spun că acordul va avea un impact minim asupra economiei, în condiţiile în care datele prezentate vineri arătau că economia SUA a crescut doar cu 0,4 la sută în primele trei luni ale acestui an - periculos de aproape de contracţie. O economie slabă, cu o rată a şomajului ridicată combinată cu un proiect de lege care implică restiricţii bugetare ar putea afecta situaţia pe teremen lung. Potrivit economiştilor, companiile au fost în măsură să compenseze lipsa de cerere prin refinanţarea bilanţurilor, dar pe termen mai lung acestea nu vor mai fi în stare să facă faţă. Astfel, ei spun că investitorii trebuie să rămână pregătiţi pentru orice evoluţii.

Acordul prevede, în plus faţă de ridicarea plafonului de îndatorare cu 2.100 de miliarde dolari, o reducere a cheltuielilor pentru apărare de 350 de miliarde dolari, pe 10 ani, şi înfiinţarea unei comisii speciale, formată din republicani şi democraţi. Aceasta urmează să stabilească noi reduceri de cheltuieli care se vor ridica la 1.500 de miliarde dolari, tot pe 10 ani, care se adaugă celor 1.000 de miliarde dolari, reduceri deja decise în prima fază a acordului. Comisia specială va trebui să găsească soluţia reducerii suplimentare a cheltuielilor până la 23 noiembrie. Congresul urmează să îşi dea aprobarea până la 23 decembrie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...