2017-01-16 23:44

ULTIMA ORA


CSM îşi desemnează noua conducere

 |  08:43
CSM îşi desemnează noua conducere

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se reuneşte vineri pentru a alege noul preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului, care vor conduce instituţia în anul 2012, dar și pentru a discuta raportul de activitate pe anul 2011.

CSM este alcătuit din nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României. Neavând posibilitatea reînvestirii, membrii sunt aleşi doar pe o perioadă de şase ani.

Doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor au dreptul să candideze la funcțiile de preşedintele şi vicepreşedintele CSM.  

Dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror, şi invers, aceștia fiind aleşi prin votul membrilor Plenului, pentru un an de zile.

Primul preşedinte a fost ales judecătorul Horaţius Dumbravă, iar vicepreşedinte procurorul George Bălan, la începerea mandatului actualului CSM, în ianuarie 2011. Publicându-și pe site-ul Consiliului programul său intitulat 'Zece obiective pentru CSM în anul 2012', judecătorul Alexandru Şerban este deocamdată singurul care şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al CSM.

Programul acestuia identifică cinci potenţiale surse de risc pentru anul 2012: se estimează continuarea creşterii volumului de cauze de pe rolul instanţelor şi parchetelor, este un an electoral, urmează numiri în înalte funcţii de conducere în parchet şi promovări la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în condiţiile noilor dispoziţii legale şi regulamentare, este posibil să intre în vigoare legea care modifică regimul răspunderii disciplinare a magistraţilor şi al Inspecţiei judiciare (în funcţie de ce va decide Curtea Constituţională), este iminentă intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă. Consiliul va trebui să aibă o atitudine echilibrată, să nu se implice în potenţiale jocuri cu tentă politică, să se concentreze pe ceea ce este important pentru sistemul judiciar, potrivit lui Alexandru Şerban. Acesta consideră că este nevoie de o eficientizare în domeniu, în sensul că materialele şi documentele anexă trebuie să apară într-un interval de timp suficient, pentru a fi cunoscute de instanţe, parchete, ca şi de toţi cei interesaţi. De asemenea, Alexandru Şerban promite că va continua actuala politică de transparenţă, începută în 2011, prin publicarea documentelor anexate ordinii de zi, îşi propune să implementeze votul electronic, întâi la şedinţele de secţie, apoi - în funcţie de rezultate - şi la şedinţele plenului, și sustine relansarea proiectului Jurindex, de urma căruia să beneficieze, pe lângă magistraţi, şi ceilalţi profesionişti ai dreptului, auditori, studenţi. Totodată, acesta critică noua lege a Inspecţiei judiciare promovată de Ministerul Justiţiei, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-10-13

TAGURI: Alexandru_Şerban, CSM, conducereComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MARTINICA
06 Ian 2012

ia vedeti baieti ca la fo to confundarati Curtea Co nstitutionala cu CSM! hah ahaha
METIN CERCHEZ
06 Ian 2012

sa vina sa vada mafia din justitia constanteana-pr ocuror teodor nita -dat a fara de 2 ori din magistr atura-reprimit in 2007 de traian basescu,fara conc urs-a - retinut conducer ea unei societati comerci ale-fruvimed si a numit a lta-ilegal-numind pe sam son al carui fiu e nasit de ioana basescu si pe av ocatr cristain ene din do sar flota-are avere de mi lioane euro din salriul l a stat-vil;a in cartier b enzinarii,masini lux ulti m tip-merceds negru cls-c t 10 atp acum 70 cmd,bmw gri-ct 65 atp.audi a3 si a4-ct 19 atp,ai a6 ai jee puri si peugeot 09 ct atp etc-de unde? sotia anca nita data afar din magist ratura reprimita la macin si hirsiva si numita vic epresedinte tribunal cons tanta cu ajutor cristian deliorag fost memebru csm -acum judecator la tribun al constanta desi are vir sta de pensionare-jeep me rceds ml,audi a3 a4 etc - unchi prefect palaz claud iu-teodor nita impreuna c u epure au eliberat crimi nal al unei familii-mama ,tata si fetita de 8 ani amalia ingropata de vie- prim procuror valentin st efan-afaceri cu kurzi ,tr aficanti droguri dan tana se,masini lux-bmx seria 7 ct 98 wxs,jeep audi negr u q7 etc-dna si sri si cs m corupte

Adauga un comentariu

Random image