2019-03-21 12:00


Curtea Constituţională a respins sesizarea în cazul Ordonanţei de Urgenţă privind concediul şi indemnizaţia de creştere a copiilor

 |  12:51
Curtea Constituţională a respins sesizarea în cazul Ordonanţei de Urgenţă privind concediul şi indemnizaţia de creştere a copiilor
Curtea Constituţională (CC) a respins miercurisesizarea privind neconstituţionalitatea OUG 111/2010 referitoare la concediulşi indemnizaţia pentru creşterea copiilor şi legea de aprobare a acesteia.

Deciziade respingere a contestaţiei formulate de grupurile parlamentare ale PSD şi PNLdin Camera Deputaţilor s-a luat cu unanimitate de voturi.

Grupurileparlamentare ale PSD şi PNL din Camera Deputaţilor au contestat, în 26 mai, laCurtea Constituţională Legeapentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 111/2010 privind concediul şiindemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Potrivitcontestaţiei, legea pentru aprobarea OUG 111/2010 restrânge drepturilebeneficiarilor prin reducerea duratei concediului şi a indemnizaţiei pentrucreşterea copiilor.

Liderulgrupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, declara că OUG111/2010 nu reprezintă altceva decât "ceea ce Guvernul face de doi ani,taie drepturi ale oamenilor".

Elarăta că, potrivit unei analize la nivel european, apărută la o zi dupăaprobarea legii, românii sunt pe primul loc în UE la abandonul noilor născuţişi a acuzat Guvernul că nu ar acorda atenţia cuvenită copiilor.

Duşaa admis că CC a aprobat foarte puţine contestaţii, dar şi-a manifestat speranţaca, atunci când este vorba de copii, Curtea să constate existenţa elementelorde neconstituţionalitate.

CameraDeputaţilor a adoptat, în 24 mai, Legea privind aprobarea OUG 111/2010. Actulnormativ a trecut de Senat prin aprobare tacită în luna februarie.

OUG111 prin care Guvernul a modificat sistemul indemnizaţiei de creştere acopilului a fost publicată în Monitorul Oficial în 10 decembrie 2010 şi aintrat în vigoare la începutul anului 2011.

Potrivitactului normativ, începânddin ianuarie 2011 mamele pot să opteze pentru un concediu de creştere acopilului pe o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţiecuprinsă între minimum 600 lei şi maximum 1.200 lei, sau pentru un concediu deun an, cu o indemnizaţie maximă de 3.400 lei.

Dacăse întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o primă lunarăde 500 lei pentru întregul interval de până la 24 luni. Aceststimulent nu se acordă mamelor care se întorc la muncă după primul an deconcediu pentru creşterea copilului sau celor care optează pentru concediul dedoi ani cu indemnizaţie maximă de 1.200 de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-01-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...