2017-01-19 04:29

ULTIMA ORA


Dezastrul din Japonia este cel mai costisitor din lume, cu pierderi de până la 308 miliarde dolari

 |  13:46
Dezastrul din Japonia este cel mai costisitor din lume, cu pierderi de până la 308 miliarde dolari

Pagubele directe cauzate de cutremurul şi tsunami-ulcare au devastat nord-estul Japoniei se ridică la 16-25.000 miliarde de yeni(185-308 miliarde de dolari), a estimat guvernul nipon, acesta fiind cel maicostisitor dezastru natural la nivel mondial.

Estimările includ pagubelecauzate reţelelei de drumuri, locuinţelor, fabricilor şi altor elemente deinfrastructură.Suma care poate ajunge la peste 300 de miliarde de dolari eclipsează costurilede 100 de miliarde de dolari ale cutremurul Kobe din 1995, cel mai costisitor de pânăacum.

La valoarea maximă, pierderile artotaliza 6% din Produsul Intern Brut al ţării.

Cifraînaintată de guvern nu include pierderile rezultate din oprirea activităţiieconomice, ca urmare a întreruperii alimentării cu energie, sau impactul maiamplu al crizei de la centrala nucleară de la Fukushima.

"Impactul sistării alimentării cu energie va fi probabil semnificativ",a declarat reporterilor directorul de analiză macroeconomică al cancelarieipremierului, Fumihira Nishizaki.

Într-oconferinţă de presă separată, un membru al conducerii Băncii Japoniei a reluatangajamentul instituţiei de a lua măsurile necesare pentru susţinerea economiei,a treia ca mărime din lume. În primele zile, banca a introdus mii de miliardede yeni în piaţa financiară niponă şi a accelerat programul de achiziţie deactive. Totodată, vineri, instituţia, împreună cu bănci centrale din alte statemembre G7, au intervenit coordonat pe piaţa valutară pentru a opri apreciereayenului, ce ameninţa să destabilizeze economia niponă, dependentă de exporturi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-10-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image