2017-01-19 00:37

ULTIMA ORA


Dializa fără aparat: O invenţie românească premiată la Geneva. Metoda costă de zece ori mai puţin decât tratamentul clasic

 |  14:26
Dializa fără aparat: O invenţie românească premiată la Geneva. Metoda costă de zece ori mai puţin decât tratamentul clasic
Oinvenţie a medicilor români de la Spitalul "Sf. Ioan din Capitală,premiată cu aur în 2010 la Salonul de Inventică de la Geneva, prin care pentrudializă este folosit propriul organism (peritoneul) în locul aparatului îşicaută încă sponsorii, deşi preţurile pentru tratament ar scădea de zece ori.

Înurmă cu un an, profesorul Alexandru Ciocalteu, de la Spitalul "SfântulIoan" din Bucureşti, împreună cu doi tineri colaboratori, doctoriiCristina David şi Alexandru Ionel Checheriţă, au inventat o nouă metodărevoluţionară de dializă, peritoneofiltrarea.

"Înaceastă metodă este folosit peritoneul ca membrană de dializă, nemaifiindnevoie de aparat. Mai concret, dializa o face organismul", a declarat,luni, pentru MEDIAFAX, profesor doctor Alexandru Ciocâlteu.

Defapt, intervenţia echipei medicale constă în a produce ''urină prin stoarcereasângelui din vasele peritoneului". Medicii folosesc chirurgialaparoscopică pentru a produce hipertensiune în vasele din peritoneu careelimină urina fiziologic prin vezica urinară. Prin acest sistem sunt introduselaparoscopic două microechipamente, unul pentru a produce urina, iar celălalt pentrua elimina lichidul prin vezică.

Invenţiamedicilor români a fost recompensată cu medalia de aur la Salonul Internaţionalde Invenţii Geneva 2010.

"Nuam crezut că această invenţie care ar reduce preţurile de zece ori va aşteptaaproape un an sponsori pentru a începe studiile. Poate că invenţia deranjează oafacere mondială de peste 65 miliarde de euro tocmai prin scăderea preţurilorde zece ori. O invenţie premiată cu aur la Geneva, dar faţă de care marilecompanii producătoare de rinichi artificiali şi materiale de dializă nu aratăinteres deosebit. Este soarta multor invenţii excepţionale ale cercetătorilorromâni", a spus profesorul Ciocâlteu.

Potrivitacestuia, recent , un inginer român, Florin Nuţă, de la General Turbo SA, aoferit o sponsorizare de 80.000 de lei pentru demararea studiilorexperimentale. În echipa medicală constituită în acest scop, profesorulAlexandru Ciocâlteu a cooptat un gastroenterolog, conferenţiar doctor Ion Dina,doi chirurgi, Mircea Litescu şi Rubin Munteanu, un urolog, Victor Cauni, şi unspecialist de la Catedra de Chirurgie a Facultăţii de Medicină Veterinară,profesor doctor Alin Bartoi.

"Studiileefectuate anunţă un eveniment în lumea medicală, deoarece s-a dovedit căperitoneofiltrarea este o metodă viabilă care permite nu numai scădereacosturilor acestui tratament, dar şi o îmbunătăţire evidentă a calităţii vieţiibolnavilor din dializă", a adăugat profesorul Ciocâlteu.

ÎnRomânia există aproape 10.000 de pacienţi dializaţi pentru insuficienţă renalăcronică, iar costul terapiei acestor bolnavi - suportat de CNAS - depăşeşte osută de milioane de euro pe an.

"Companiilear avea de câştigat dacă ar accepta acest procedeu revoluţionar pentru sănătate",a mai spus profesorul Ciocâlteu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-08-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image