2017-01-16 23:57

ULTIMA ORA


Din februarie, coplata va fi aceeaşi pentru toată lumea

 |  16:07
Din februarie, coplata va fi aceeaşi pentru toată lumea

O ordonanţă de urgenţă ce va intra în vigoare din luna februarie a acestui an va readuce coplata la un plafon fix. Aceasta nu se va mai calcula diferenţiat în funcţie de venitul net anual al unui asigurat. Cu alte cuvinte, coplata aferentă serviciilor medicale din pachetul de bază va fi aceeaşi pentru toată lumea.

Coplata se referă la contribuţia asiguratului pentru serviciile medicale din pachetul de servicii de bază, iar cuantumul plafonului fix nu este definitivat încă. Suma prevăzută drept se calculează procentual din valoarea serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază şi va fi monitorizată printr-un tichet moderator pentru sănătate.

Se pregăteşte printr-o ordonanţă de urgenţă revenirea la un care să înlocuiască (n.red. indicatorul ) a 12-a parte din venitul net anual al asiguratului, de la care nu se mai percepe coplata", spun surse din CNAS, citate de Money.ro. Sintetic, aceasta înseamnă că nivelul de la care asiguraţii nu vor mai plăti coplata aferentă serviciilor medicale din pachetul de bază va fi acelaşi pentru toată lumea. Nu va mai varia, funcţie de venit, aşa cum era prevăzut în lege, în acest moment.

Asigurările voluntare complementare vor acoperi coplata

Proiectul de a Sănătăţii stipulează că asigurările voluntare de sănătate de tip complementar suportăcoplata datorată de asigurat. "După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încasează coplata sunt acordate fără coplată", se precizează la alineatul 3 din articolul 213 (2) al Legii.

Cine nu va plăti nimic

Cei ce vor face excepţie de la coplată sunt minorii, tinerii până la 26 de ani care nu realizează venituri din muncă, pensionarii care au venituri doar din pensii de maximum 740 de lei pe lună şi pacienţii incluşi în programe naţionale de sănătate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-10-14

TAGURI: coplata, legea-sanatatatii, asigurat, plafon fixComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image