2017-01-16 20:14

ULTIMA ORA


Dinu Patriciu a câştigat lupta cu SRI în dosarul interceptărilor

 |  15:08
Dinu Patriciu a câştigat lupta cu SRI în dosarul interceptărilor

DinuPatriciu a câştigat vineri procesul cu SRI, care trebuie să îi plătească daunede 50.000 de lei pentru încălcarea dreptului la viaţă intimă în perioada încare i-au fost interceptate convorbirile telefonice, decizia definitivă înacest dosar fiind pronunţată vineri, de ICCJ.

ÎnaltaCurte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins, vineri, atât recursul lui DinuPatriciu, cât şi cel formulat de Serviciul Român de Informaţii şi a menţinut înacest dosar decizia pronunţată de Tribunalul Bucureşti, care a stabilit că luiDinu Patriciu i-a fost încălcat dreptul la viaţă intimă şi a obligat SRI laplata unor daune morale de 50.000 de lei.

Procesula început la jumătatea lunii februarie a anului 2007, când avocaţii lui DinuPatriciu au depus la Tribunalul Bucureşti o plângere împotriva SRI cu privirela interceptarea timp de mai mulţi ani a convorbirilor telefonice purtate deomul de afaceri.

Înplângere, avocaţii apreciau că ascultarea posturilor telefonice s-a făcut cu"încălcarea gravă, repetată şi iresponsabilă a legii procedurale învigoare, respectiv a Codului de procedură penală şi a Legii siguranţeinaţionale", astfel că au solicitat "daune morale şi reputaţionale deun milion de dolari".

În11 mai 2007, Tribunalul Bucureşti a stabilit că lui Dinu Patriciu i-a fostîncălcat dreptul la viaţă intimă, prevăzut de articolul 8 din ConvenţiaEuropeană a Drepturilor Omului, motiv pentru care a obligat SRI la plata de daune moralede 50.000 de lei.

ValeriuStoica - fost ministru al Justiţiei, reprezentantul în instanţă al ServiciuluiRomân de Informaţii - a susţinut că nu s-a dovedit că SRI se face vinovat deacuzaţiile aduse de Patriciu şi că instituţia nu a făcut nicio faptă ilicită,fiind doar un organ care a aplicat ordinele superiorilor ierarhici.

Departea cealaltă, apărătorul lui Dinu Patriciu, Ovidiu Buduşan, a depus noiprobe la dosar şi a susţinut că SRI nu a acţionat în cazul interceptărilor caun organ administrativ, ci instituţia a fost cea care a cerut autorizareainterceptărilor de către procuror.

Deciziatribunalului a fost contestată, iar Curtea de Apel Bucureşti a apreciat înmotivarea sentinţei în procesul câştigat de omul de afaceri Dinu Patriciuîmpotriva Serivicului Român de Informaţii că este just să primească 50.000 delei drept daune, pentru că i s-a încălcat secretul corespondenţei şi altedrepturi fundamentale.

Concret,în 9 februarie 2009, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut decizia instanţeiinferioare, respectiv Tribunalul Bucureşti, în acest dosar. Curtea de ApelBucureşti a luat această decizie într-un complet de divergenţă, deoarece ceidoi magistraţi care au fost repartizaţi să judece nu au ajuns la o opiniecomună, astfel că a mai fost desemnat un al treilea judecător.

Hotărâreaa fost contestată la ICCJ, care vineri a decis definitiv să menţină soluţiapronunţată de Tribunalul Bucureşti în acest dosar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-06-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image