2017-01-23 14:56


Diplomat din Belarus: România lui Ceauşescu, exemplu unic de stat care îşi plăteşte datoriile

 |  17:00
Diplomat din Belarus: România lui Ceauşescu, exemplu unic de stat care îşi plăteşte datoriile
Însărcinatul cu afaceri al Belarusului laBucureşti, Sergei Molunov, a declarat, miercuri, că România a fost în timpullui Ceauşescu un model unic de stat care a arătat că îşi poate plăti singur odatorie externă, el comentând că acest lucru nu a convenit organizaţiilorfinanciare internaţionale.

Şeful misiunii diplomatice a Belarusului asubliniat de mai multe ori că nu doreşte să facă afirmaţii, ci doar să pună oserie de întrebări cărora cititorii să le găsească un răspuns.

"I-arfi convenit cuiva din afara Belarusului evoluţia situaţiei? Aceasta îmiaminteşte de un episod din istoria României. Nu vreau să fac comentarii, dar amascultat o poveste despre ultimii ani din timpul lui Ceauşescu. După câte îmiaduc aminte, a fost această părere că poporul a trăit foarte, foarte greu. DarRomânia, atunci, având o datorie imensă, a hotărât să-şi plătească acestedatorii. Şi, la sfârşitul anului 1989, practic şi-a stins aceste datorii. Amauzit această părere. Spuneţi, vă rog, este adevărat sau aşa se zicea? Eu amcitit această părere şi cred că este interesant, din punctul meu de vedere. Ceconcluzie se poate trage din aceasta? Faptul că atunci - dacă lăsăm la o parteemoţiile provocate de viaţa grea - România a fost un exemplu unic că poatesă-şi plătească această datorie . După părerea mea, acest exemplu nu cred că aconvenit organizaţiilor financiare internaţionale. Cred că psihologia lor estesă acorde credit cu dobândă mare. Dacă ţara nu are posibilitatea să returnezeaceastă datorie, atunci îi dă alt credit şi astfel ţara este pusă în dependenţăfaţă de organizaţii. Şi atunci poţi să faci orice cu această ţară. De aceea,exemplul unic al României de a-şi plăti datoria nu a convenit multora", acomentat Molunov.

Ela făcut apoi o paralelă cu dezvoltarea Belarusului, arătând că, spre deosebirede restul statelor din fosta Uniune Sovietică, ţara sa "nu a mers pe oterapie de şoc" în ceea ce priveşte economia, păstrând proprietatea destat cu o privatizare treptată.

"Amrefuzat acţiunile radicale şi am ales o cale de dezvoltare treptată. S-aînceput cu susţinerea populaţiei", a spus el.

Ela oferit şi date referitoare la nivelul de producţie din Belarus, realizând,din nou, o comparaţie cu România. Astfel, Molunov - care a spus că citeazăBelstat şi Eurostat - a arătat că în 2009 în Belarus s-au produs 737 dekilograme de cartofi pe cap de locuitor, în timp ce în România s-au produs 162de kilograme. De asemenea, potrivit lui Molunov, în ţara sa s-au produs 239 dekilograme de legume pe cap de locuitor, în timp ce în România s-au produs 177de kilograme, 681 de litri de lapte, faţă de 275 în România şi 355 de ouă pecap de locuitor, faţă de 298 de ouă în România.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image