2019-01-16 20:38


Disidentul chinez Chen Guangchen se află sub protecţia SUA

 |  16:07
Disidentul chinez Chen Guangchen se află sub protecţia SUA

Chen Guangchen, disidentul chinez orb care a reuşit să evadeze din arestul la domiciliu, se află în prezent „sub protecţia SUA” la Beijing, potrivit unei organizaţii pentru drepturile omului. SUA este pusă astfel pusă într-o poziţie dificilă cu câteva zile înaintea vizitei secretarului de stat american Hillary Clinton în China, scrie BBC.

Chen Guangcheng, care a dezvăluit avorturile forţate şi sterilizările de la sate ca urmare a politicii copilului unic promovată de China, a reuşit să scape în urmă cu o săptămână din locuinţa sa păzită din provincia Shandong, în estul ţării. Activişti pentru drepturile omului susţin că acesta ar fi fost luat de susţinători şi predat altora care l-au adus la Beijing, scrie Agerpes. Vineri, Hu Jia - un prieten al lui Chen şi el un activist proeminent şi disident - a declarat pentru BBC că s-a întâlnit cu Chen la ambasada SUA din Beijing în ultimele 72 de ore, după evadarea acestuia din arestul la domiciliu. El a spus că Chen a escaladat un zid înalt înainte de a fi dus sute de kilometri la Beijing.

Sâmbătă, soţia lui Hu Jia, Zeng Jinyan, a scris pe Twitter că soţul său a fost luat de poliţia locală pentru a fi interogat. La rândul ei, Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, şi-a exprimat îngrijorarea pentru situaţia lui Chen şi a familiei sale, care trăieşte în oraşul Dongshigu, din provincia Shandong.  „Sunt îngrijorată să aud informaţii că alţi membri ai familiei sale, inclusiv fratele său, Chen Guangfu, şi nepotul Chen Kegui, au fost reţinuţi”, a spus Navi Pillay într-un comunicat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-12-27

TAGURI: disident chinez, cheng guangcheng, protectie SUA
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...