2017-01-21 21:47

ULTIMA ORA


DNA: Cazul Costea se extinde. Nu ne aşteptam ca acţiunea să ducă la persoane cu funcţii înalte

 |  13:29
DNA: Cazul Costea se extinde. Nu ne aşteptam ca acţiunea să ducă la persoane cu funcţii înalte

Procurorul de şedinţă al DNA a susţinut,joi, că ancheta în cazul şefului Biroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea, se vaextinde, întrucât anchetatorii nu se aşteptau ca acţiunea lor să conducă lapersoane cu funcţii mai înalte decât cea a acuzatului.

"Deşi a semnat declaraţia olografă, nu a semnat-o şi pe ceatipizată, deoarece este probabil vorba de denunţurile pe care le-a făcut.Acţiunea penală se va extinde în acest caz mult mai mult, deoarece noi nu ne-amaşteptat ca acţiunea care l-a vizat pe el să ne conducă mult mai sus, lapersoane cu funcţii mai înalte decât ale sale", a susţinut, în faţajudecătorilor, procurorul DNA, la judecarea recursului şefului Biroului VamalPloieşti, Cornel Costea, care cere să fie eliberat din arest.

Procurorul a spus că acuzatul Costea prezintă pericol pentruordinea publică, indicând "dispreţul" acestuia faţă de lege, şefulVămii Ploieşti luând bani "atât în biroul său, cât şi-n alte locuripublice".

Totodată,acuzarea a susţinut faptul că inculpatul ar fi fost informat de faptul că afost urmărit de DNA şi, deşi ştia inclusiv de filajul său în trafic, tot"nu s-a putut opri din a pretinde mită".

"Acesta a fost surprins primind 10.000 de euro, denunţul încazul său survenind din cauza faptului că denunţătorul s-a săturat să cotizezecu bani, indiferent dacă afacerile sale erau legale sau nu. Costea a solicitatîncontinuu bani, chiar dacă vedea la televizor arestările din vămi, ştia căeste urmărit, probabil, a avut surse la Poliţia Prahova. A ştiut sau şi-a datseama inclusiv de faptul că este urmărit în trafic, însă aceasta nu l-aîmpiedicat să continue să ceară bani", a declarat, în faţa judecătorilor,procurorul de şedinţă.

Curteade Apel Bucureşti urmează să decidă dacă admite sau nu cererea de eliberare dinarest preventiv a lui Costea.

TribunalulBucureşti - care a decis, în 25 februarie, arestarea lui Cornel Costea - aconsiderat că este necesară măsura preventivă, întrucât sunt date că încearcăsă zădărnicească adevărul prin influenţarea martorilor, în condiţiile în careacesta nu impunea întocmirea documentelor vamale până nu-şi primeacomisioanele.

InstanţaTribunalului Bucureşti notează, în motivarea deciziei de arestare a şefuluiBiroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea, că "există date că încearcă săzădărnicească adevărul prin influenţarea martorilor, prin alterarea mijloacelorde probă, cunoscut fiind că acesta, în calitatea pe care o avea impuneaneîntocmirea documentaţiei vamale până nu i se achitau comisioaneleaferente".

Totodată,instanţa a luat în considerare şi faptul că sunt date că acesta "poateexercita presiuni asupra denunţătorului sau încerca o înţelegere frauduloasă cuacesta fiind cunoscută relaţia amicală anterioară, inclusiv din perioada cândinculpatul a fost inspector fiscal la ANAF Bucureşti".

Înaceste condiţii, Tribunalul Bucureşti a apreciat că "sunt indicii dereţinere şi a temeiurilor arestării".

DirectorulBiroului Vamal Ploieşti a fost prins în flagrant delict, în 24 februarie, întimp ce primea suma de 10.000 lei, prin intermediar, de la persoana care l-adenunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Procuroriianticorupţie îl acuză pe Cornel Costea, director alBiroului Vamal Ploieşti, de luare de mită în formă continuată şi complicitatela fals intelectual în formă continuată.

Anchetatoriiau stabilit că, în perioada noiembrie-decembrie 2010 şi ianuarie 2011, în calitatede director al Biroului Vamal Ploieşti, Costea a pretins diferite sume de banide la un denunţător, patron a mai multor firme care desfăşurau activităţi deimport-export din Turcia, primind de la acesta, prin intermediar, suma totalăde aproximativ 40.000-50.000 de euro, în schimbul neprezentării tirurilor lacontrolul fizic în vama Ploieşti. După primirea sumei menţionate, Cornel Costeaa impus să îi mai fie dată suma de 20.000 de lei.

TribunalulBucureşti a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru o perioadă de 29 dezile. Costea a atacat decizia cu recurs, care s-a judecat, joi, la Curtea deApel Bucureşti.

Încauză procurorii efectuează cercetări şi faţă de alte persoane, lucrătorivamali la Biroul vamal Ploieşti, precizează DNA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-02-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image