2019-04-26 03:11


DNA cere arestarea deputatului PDL Dan Păsat

 |  16:17

ŞefulDirecţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a înaintat ministruluiJustiţiei solicitarea de a sesiza Parlamentul României - Camera Deputaţilorpentru încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului de Giurgiu PDL, DanPăsat, pentru şantaj.

Procurorulşef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a înaintat ministrului Justiţieisolicitarea de a sesiza Parlamentul României – Camera Deputaţilor pentru acere, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituţia României,art. 193 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, încuviinţarea reţinerii şiarestării deputatului Dan Păsat , învinuit în dosarul nr. 283/P/2009, însarcina căruia au fost reţinute următoarele infracţiuni: trei infracţiuni deşantaj, asimilate infracţiunilor de corupţie, prevăzute de art. 131 din Legeanr. 78/2000 rap. la art. 194 Cod penal.

Totodată,deputatul este învinuit şi de infracţiunea asimilată infracţiunilor de corupţieprevăzută de art. 12 lit. a din Legea nr. 78/2000, constând în efectuarea deoperaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţiasau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţiifinanciare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sauînsărcinării sale (7 acte materiale); precum şi de infracţiunea asimilatăinfracţiunilor de corupţie prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000, constândîn fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid,într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scoppatrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţineriipentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,asimilată infracţiunilor de corupţie (2 acte materiale).

PotrivitDNA, în perioada 2009 - 2010, învinuitul Păsat Dan, în calitate de deputat înParlamentul României, iar din data de 21 decembrie 2009, şi de secretar generalal Partidului Democrat Liberal în cadrul organizaţiei judeţene Giurgiu, cuîncălcarea regimului incompatibilităţilor în exercitarea demnităţii publice deparlamentar, prin acţiuni de şantaj ori prin folosire a autorităţii şiinfluenţei ca om politic decurgând din funcţia de conducere din partid, aacţionat pentru a obţine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficiinecuvenite provenind din contractele de achiziţii publice încheiate cu primăriide pe raza judeţului Giurgiu şi derulate prin firma sa - SC Prod Invest SRL, pecare o controla şi o conducea în fapt. Atunci când a întâmpinat opoziţie dinpartea reprezentanţilor administraţiei publice locale ori a firmelor care îşiadjudecaseră contractele de achiziţie publică, inculpatul a recurs la diverseforme de intimidare, mergând până la ameninţări şi acte de violenţă.

La data de18 februarie 2010, faţă de Dan Păsat s-a dispus urmărirea penală în legătură cudouă infracţiuni de şantaj, iar la data de 28 iunie 2010 cercetările au fostextinse, fiind dispusă urmărirea penală faţă de Păsat Dan şi sub aspectulcelorlalte infracţiuni sus menţionate în cererea de încuviinţare a reţinerii şiarestării preventive.

Însusţinerea cererii privind încuviinţarea reţinerii şi arestării au fost anexatecopii conforme cu originalul ale documentelor relevante, respectiv 18 volumeconţinând un număr total de 5.933 de file.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-07-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG