2018-12-14 22:38


Dosarul Alro a fost închis de ICCJ

 |  12:59
Dosarul Alro a fost închis de ICCJ
Dosarul Alro constituit de fostul procuror Ciprian Nastasiu, în care acerut interceptarea convorbirilor lui Theodor Stolojan, Dan Voiculescu, AttilaVerestoy, Bogdan Chirieac, Elena Udrea, Doru Cocoş, rămâne închis, instanţasupremă respingând cererea lui Vadim Don Benyatov, fost inculpat în caz.

În 21 aprilie, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respinsca nefondată plângerea formulată de Vadim Don Benyatov, cetăţean americat deorigine rusă, împotriva rezoluţiei nr. 30/D/P/2007 din 28 ianuarie 2010 aDirecţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şiTerorism (DIICOT).

Astfel, ICCJ a menţinut rezoluţia procurorilor DIICOT prin care dosarulAlro a fost închis, decizia în acest caz fiind definitivă.

Totodată, instanţa supremă l-a obligat pe Benyatov să plătească o sută delei cheltuieli judiciare către stat.

Dosarul Alro a fost închis în ianuarie 2010, de către DIICOT, însăBenyatov, pus sub acuzare de fostul procuror Ciprian Nastasiu (cel care întimpul campaniei electorale a lansat o carte despre cazurile instrumentate deel, printre care şi Alro), în care a cerut interceptarea convorbirilor luiTheodor Stolojan, Dan Voiculescu, Attila Verestoy, Bogdan Chirieac, Elena Udrea,Doru Cocoş etc-n.r.) a făcut plângere împotriva rezoluţiei procurorilor lainstanţa supremă, astfel că dosarul a devenit public, implicit stenograme aleinterceptărilor.

În acest dosar în care Benyatov a fost pus sub acuzare pentru"iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat" şi"tentativă la subminarea economiei naţionale" - caz disjuns din celprivind privatizările strategice -, procurorul Nastasiu a putut cereautorizarea interceptării şi înregistrării audio-video a lui Marian Daniel Năstase,Dorin Cocoş, Elena Udrea, Vereştoy Attila, Bogdan Chirieac, Theodor Stolojan,Dan Voiculescu, Dan Victor Alessandru şi Theodor Minodor Chirică. Aceştia aufost interceptaţi din iunie până în septembrie 2007.

Ancheta a vizat "preocuparea" lui Vitaly Maschitskiy,preşedintele Grupului Marco, Valery Krasnov, vicepreşedintele Grupului Marco,şi Marian Năstase, preşedintele Grupului Marco pentru România, faţă decontracte de furnizare a energiei pe termen lung, respectiv pe 12-15 ani, înscopul de a obţine un preţ predictibil al energiei electrice, în condiţiile încare acest preţ reprezintă 35 la sută din costurile aluminiului produs de SCAlro SA.

Informaţiile despre interceptările în cazul Alro au fost dezvăluite înplină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, de către CiprianNastasiu, fost procuror DIICOT. Ciprian Nastasiu relata în cartea"Prădarea României", apărută în ediţie limitată şi lansată în 16noiembrie 2009, împreună cu publicistul Victor Gaetan, că instanţa supremă aautorizat interceptarea comunicaţiilor, inclusiv a telefoanelor, transmisiilorfax, SMS-urilor şi e-mailurilor lui Theodor Stolojan, Attila Verestoy, BogdanChirieac, Elena Udrea, Doru Cocoş, precum şi monitorizarea audio/video a"cercului relaţional" al lui Vitaly Maschitskiy (n.r - magnatrus/israelian despre care susţine că ar controla Marco Group), Vadim Benyatovşi Valery Krasnov.

La sfârşitul lunii octombrie 2010, procurorul general al României, CodruţaKovesi, critica modul în care s-au făcut redările de procurori de peinterceptările realizate în cazul Alro, spunând că la dosar există doar o coalăde hârtie, în care sunt trecute "poreclele şi nişte nume".

Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) averificat modul în care mass-media a intrat în posesia unor stenograme dindosarul Alro, constatând că procesele-verbale de redare a unor convorbiritelefonice apărute în media sunt copii din dosarul trimis Înaltei Curţi deCasaţie şi Justiţie (ca urmare a plângerii făcute de Benyatov), însă acestecopii nu au fost eliberate în mod oficial de către instanţă.

De asemenea, Inspecţia judiciară a constatat că faţă de data înregistrăriidosarului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (6 octombrie 2010) şi, înraport de datele la care s-a aprobat consultarea dosarului de către jurnalişti,există presupunerea rezonabilă că date şi informaţii din procesele-verbale deredare a unor convorbiri telefonice din dosarul Înaltei Curţi de Casaţie şiJustiţie care au apărut în media au fost obţinute în momentul studieriidosarelor. Susţinerile apărute în mass-media cu privire la dispariţia de ladosarul de urmărire penală a suporturilor magnetice pe care au fost stocateconvorbirile telefonice interceptate în cauză nu au fost confirmate, acesteafiind arhivate potrivit dispoziţiilor articolului 913, alineatul 3, din Codulde procedură penală şi nu au fost înaintate instanţei competente, întrucâtaceasta nu le-a solicitat.

În 8 noiembrie 2010 DIICOT a cerut Consiliului Naţional al Audiovizualuluisă oblige postul Realitatea TV la rectificarea informaţiilor nereale privindcazul Alro, întrucât aprecierile făcute de realizatori TV ar avea ca scopdenigrarea activităţii de urmărire penală şi ar acredita ideea de ingerinţă apoliticului în justiţie.

În cadrul emisiunii "Ora de foc" difuzată în 4 noiembrie 2010, pepostul de televiziune Realitatea TV, "au fost făcute publice afirmaţiineconforme realităţii, în legătură cu activitatea de urmărire penalădesfăşurată într-o cauză instrumentată de către procurorii DIICOT, prinîncălcarea în mod flagrant a prevederilor Legii audiovizualului şi a normelordeontologice ale profesiei de jurnalist", potrivit unui comunicat remispresei de DIICOT pe 8 noiembrie.

Astfel, în urma analizării sesizării DIICOT, CNA a decis, în 16 noiembrie2010, să amendeze cu 15.000 de lei postul Realitatea TV.

La lansarea cărţii scriitorului româno-american Victor Gaetan,"Prădarea României", fostul procuror Ciprian Nastasiu, actual avocat,spunea că cei şase au fost monitorizaţi în urma unei cereri adresate de colegulsău, anchetatorul Doru Cristescu (actual pensionar-n.r.), Înaltei Curţi deCasaţie şi Justiţie, care a dispus eliberarea autorizaţiilor de interceptare,în dosarul lui Benyatov.

În dosarul numărul 222 a fost pus sub acuzare, pentru subminarea economieinaţionale, consultantul internaţional Vadim Benyatov Don, cetăţean american denaţionalitate rusă, responsabilul în cadrul Credit Suisse First Boston Europe(CSFB) Ltd. Londra pentru problemele privind pieţele de energie. Benyatov afost acuzat în legătură cu implicarea sa în privatizarea unor firme româneşti,el fiind deferit justiţiei de Nastasiu, petru trădare.

Dosarul lui Benyatov Don a fost disjuns, prin ordonanţa din 11 ianuarie2007, constituindu-se dosarul numărul 30, în care erau făcute investigaţii cuprivire la suspecţii Dan Voiculescu, Bogdan Chirieac, Theodor Stolojan,Verestoy Attila, Elena Udrea şi Dorin Cocoş, pentru acţiunile de lobby,respectiv de influenţare a factorilor decidenţi în privatizări. Nastasiu a făcutreferire la privatizarea Alro Statina.

"Tacatica folosită a fost aceeaşi cu cea din dosarul privatizărilor(în care au fos trimişi în judecată consultantul bulgar Stamen Stanchev, foştiiconsilieri ministeriali Dorinel Mucea şi Radu Donciu, fostul ministru alComunicaţiilor Zsolt Nagy şi fostul ministru al Economiei CodruţSereş-n.r.)", arăta Ciprian Nastasiu, fost adjunct al şefului DIICOT.

Nastasiu susţinea că timp de două luni au fost monitorizaţi cei menţionaţi,el solicitând instanţei supreme prelungirea pentru 30 de zile a interceptărilorsolicitate de Doru Cristescu.

Totodată, Nastasiu afirma că l-a contactat pe preşedintele Traian Băsescu,căruia i-a solicitat o întrevedere în legătură cu acest dosar, pentru a stabilidacă sunt persoane apropiate şefului statului. Preşedintele l-a refuzat,spunându-i că speră să lămurească el eventualele implicări.

De asemenea, Nastasiu spunea că s-au făcut solicitări decomisii rogatorii în Elveţia şi Rusia, privind conturi, spălări de bani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639244-01-25
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SIRIANA
27 Apr 2011

Hotararile oranj curg pe banda rulanta...
NEGATIV
27 Apr 2011

Prea multa necinste portocalie.
STELIAN TUDOSE
27 Apr 2011

nu ma mai mir. in statul talhar basecuian, infractorii isi fac de cap. daca ar fi fost voiculescu la putere, am fi avut parte de o justitie dreapta!
Random imageUltimele stiri


loading...