2017-01-25 03:33


DTZ: Valoarea tranzacţiilor imobiliare ar putea ajunge la 500 milioane euro în 2011

 |  14:47
DTZ: Valoarea tranzacţiilor imobiliare ar putea ajunge la 500 milioane euro în 2011

Valoareatranzacţiilor imobiliare ar putea ajunge în 2011 la 500 milioane de euro, încreştere faţă de nivelul înregistrat în acest an, potrivit estimărilor DTZEchinox, care consideră că diferenţele dintre aşteptările proprietarilor şicele ale investitorilor s-au diminuat.

"Credcă anul 2011 va concretiza multe dintre aşteptările noastre din 2010, şi anumeatingerea unui volum investiţional de aproximativ 500 milioane de euro,majoritatea tranzacţiilor fiind încheiate în T2 şi T4. Suntem în discuţiiavansate în legătură cu lansarea unor proiecte noi, dezvoltate atât deinvestitori locali, cât şi internaţionali. Cu adevărat demn de semnalat estecurajul şi încrederea pe care le manifestă capitalul local. În majoritateacazurilor, ne referim la achiziţii de proprietăţi generatoare de venit", adeclarat Cristian Ustinescu, investment director în cadrul companiei deconsultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Ustinescuestima un nivel de 500 de milioane de euro şi pentru 2010, însă tranzacţiileîncheiate în acest an au totalizat doar jumătate din prognozele consultantului.

"Analizândanul 2010 din perspectiva aşteptărilor în ceea ce priveşte revigorarea pieţei,putem afirma că a fost un an mai slab decât aşteptările noastre, care estimam ovaloare a investiţiilor de 500 milioane euro. Privind în urmă, însă, valoareatranzacţionată în acest an reprezintă aproape o dublare a volumuluiinvestiţional din 2009, deci o creştere semnificativă. Suntem încrezători căanul care va urma va concretiza multe din proiectele tergiversate saususpendate anul acesta", a adăugat Ustinescu.

Înopinia sa, piaţa îşi va reveni într-un mod natural, organic, în condiţiile încare aşteptările proprietarilor şi cele ale investitorilor se apropie, iarapetitul investitorilor creşte odată cu apropierea datei limită la care expirămandatele de investiţii ale unor manageri de fonduri, în special aceia care austrâns fonduri în anii 2007-2008, având în vedere că aceste mandate au operioadă medie de cinci ani.

"Înacelaşi timp actualii proprietarii - majoritatea dezvoltatori rămaşi blocaţi înproiecte care urmau să fie vândute odată cu terminarea construcţiei şi predareacătre chiriaşi - încep să înţeleagă valoarea actualizată a banilor şioportunitatea de a-i plasa în viitoare proiecte cu randamente mai mari de 8%,cât obţin astăzi păstrând aceste proprietăţi", a conchis reprezentantul DTZEchinox.

Printrecele mai importante tranzacţii cu proprietăţi se numără cele realizate defondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI). NEPI aachiziţionat la începutul anului de la dezvoltatorul Avrig 35 o parte dinparcul Iris Park Piteşti, respectiv hipermarketul Auchan şi maga­zinulBricostore. Va­loarea tran­­zac­ţiei a fost de 21 milioane de euro.

TotNEPI a mai cumpărat la sfârşitul lunii noiembrie imobilul de birouri FloreascaBusiness Park din Bucureşti, dezvoltat de compania Portland Trust, pentru carea plătit 27,6 milioane de euro, preluând totodată şi datorii de 73,6 milioanede euro.

Deasemenea, fondurile ECDC (Charlemagne Capital) şi Argo Capital Partners auintrat în centrele comerciale Era Shopping Park Retail din Oradea şi EraShopping Park Retail Iaşi dezvoltate de compania Omilos, prin investiţii de 4,5milioane euro.

Totodată,Immo­finanz a finalizat o tranzacţie începută în 2007 prin care a cumpărat 85%din centrul comercial Maritimo Shopping Center Constanţa.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-10-07Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image