2018-12-15 19:10


Ducu Bertzi a colaborat cu Securitatea

 |  16:58
Ducu Bertzi a colaborat cu Securitatea

Cântăreţul Ducu Bertzi a fost colaborator al Securităţii, pentru că nu s-a opus solicitării ofiţerilor de la acea vreme de a-şi pune garsoniera în care locuia la dispoziţia acestora şi nu există dovada unor presiuni, motivează Curtea de Apel Bucureşti (CAB) decizia luată în acest sens.

Astfel, arată CAB, Bertzi a fost recrutat în 28 aprilie 1988 de Securitatea Municipiului Bucureşti, în calitate de gazdă a unei case de întâlniri având numele conspirativ "Victoria"."În dosar se află Angajamentul întocmit şi semnat olograf de către pârât la data de 28 aprilie 1988, în care se menţionează că se angajează să sprijine organele de securitate, prin punerea la dispoziţie a garsonierei în care domiciliază, colaborare pe care o va desfăşura în mod conspirat şi în secret", mai arată judecătorul Curţii, în motivare.

Instanţa mai arată că dosarul conţine un Raport cu propuneri de recrutare în calitate de gazdă a lui Alexandru Bertzi, din 27 aprilie 1988, întocmit şi semnat olograf de căpitanul T.C. de la Securitatea Municipiului Bucureşti, în care se consemnează că, "în vederea desfăşurării în bune condiţii a muncii cu reţeaua informativă, cât şi pentru conspirarea întâlnirilor cu acesta, se impune necesitatea recrutării unei gazde de întâlniri". "În acest sens au fost punctate mai multe elemente printre care şi numitul Bertzi Alexandru. Locuinţa pe care ne propunem să o folosim corespunde scopului propus, nefiind pericol de deconspirarea reţelei informative ce va fi introdusă, nici a faptului că va fi folosită de către organele de securitate. Legenda de folosire a casei de întâlniri va fi următoarea: Bertzi Alexandru poate explica prezenţa ofiţerului în garsoniera sa ca fiind un văr, student care vine frecvent însoţit de colegi pentru a lucra la proiecte întrucât în garsonieră sunt condiţii bune. În casa de întâlniri “Victoria” vor fi introduse următoarele persoane din reţea: inf. “D.”, persoana de sprijin “A.” şi sursele “T.” şi “B. R.”. Potrivit aceloraşi note ale ofiţerilor de securitate care s-au ocupat de recrutarea artistului, Bertzi a acceptat să-i ajute, punând la dispoziţie cheia de la locuinţă. Cântăreţul s-a angajat în scris că nu va divulga colaborarea cu organele de securitate. Pe baza acestor documente - redate parţial în motivare, dar avute pe deplin în vedere - Curtea a apreciat că în cauză sunt îndeplinite condiţiile pentru a se constata calitatea de colaborator al Securităţii a cântăreţului Bertzi.

Curtea de Apel Bucureşti motivează decizia şi pe baza caracterului voluntar al artistului, în ciuda apărării acestuia, care a susţinut că nu s-a dus din proprie iniţiativă să pună casa la dispoziţia ofiţerilor de la Securitate, ci mai mult ar fi fost şantajat şi presat de aceştia."Este îndeplinită şi cea de-a doua condiţie privind caracterul voluntar al punerii spaţiului la dispoziţia Securităţii, din înscrisurile depuse la dosar rezultând că pârâtul a fost contactat de ofiţerul de Securitate, i s-a propus colaborarea prin punerea la dispoziţia Securităţii a locuinţei şi a fost de acord, semnând un angajament în acest sens. Faptul că pârâtul a fost de acord cu propunerea ofiţerului de Securitate, acceptând să pună locuinţa sa la dispoziţia Securităţii conferă acestea un caracter voluntar ... .", notează instanţa.Tot cu privire la această condiţie, mai notează judecătorul de caz, s-a mai susţinut că nu este îndeplinită, având în vedere că "angajamentul a fost scris sub şantaj şi ameninţarea că va fi pus sub acuzare pentru că are relaţii personale cu cetăţeni străini", relaţii pe care nu le-a declarat organelor de securitate, urmând a fi anchetat prin mijloace specifice aparatului de securitate comunist. Instanţa mai reţine din actele dosarului că, într-adevăr, artistul se afla în relaţii strânse cu familiile unor funcţionari diplomatici indonezieni şi că, întrebat despre relaţiile sale cu cetăţenii străini, a spus că nu a informat serviciul de protecţie al întreprinderii şi nici pe ofiţerul cu care ţinea legătura, dar că susţinerea că, din acest motiv ar fi fost ameninţat cu punerea sub acuzare pentru a fi determinat să pună la dispoziţia Securităţii locuinţa sa, este lipsită de suport probator, prin probele administrate în cauză nefăcându-se dovada exercitării de către organele de securitate a unei ameninţări asupra pârâtului în scopul obţinerii colaborării cu Securitatea.

Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, în 31 ianuarie, că artistul Ducu Bertzi a fost colaborator al fostei Securităţi şi a admis astfel acţiunea CNSAS. Ducu Bertzi a declara la acea vreme, pentru MEDIAFAX, că decizia CNSAS, care a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea lui de colaborator al fostei Securităţi, este "nedreaptă", cântăreţul precizând că nu a făcut poliţie politică, nu a făcut rău nimănui şi se va apăra până la capăt.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-02

TAGURI: Ducu Bertzi, colaborare, Securitate, CAB
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...