2019-03-18 18:04


Economia chineză ar putea scădea sub 9%

 |  11:45
Economia chineză ar putea scădea sub 9%

Huang Guobo, economist şef al Administraţiei de stat pentru schimbul valutar, autoritatea de reglementare monetară a statului chinez, a declarat marţi că economia Chinei ar putea scădea sub 9% în 2012.

Economistul a adăugat că statul chinez va spori controlul inflaţiei după ce săptămâna trecută premierul Wen Jiabao, a avertizat că rata acestaia este inacceptabil de ridicată.

„Economia chineză se confruntă cu dificultăţi serioase, în pofida creşterii puternice. Cererea în scădere pe plan mondial pentru exporturile Chinei va fi o provocare ... Anul viitor, dacă situaţia continuă, rata de creştere a economiei Chinei ar putea scădea sub 9%”, a afirmat acesta.

În 2010, Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat o expansiune de 10,3% , iar în timpul crizei din 2008 şi 2009 s-a menţinut o creştere de peste 9%. Ultima dată când avansul a fost sub 9% a fost în 2001, când Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat o creştere de 8,3%, informează Agerpres. Declarația lui Huang întărește opinia, deja amplificată printre oficialii chinezi, că avansul celei de-a doua economii a lumii se moderează.

Între China, Europa şi America de Nord exista legături puternice privind exporturile, iar turbulenţele de pe pieţele financiare afectează cererea consumatorilor, întărind perspectivele sumbre privind declinul economiei mondiale.

De asemenea, Nouriel  Roubini, economistul american care a prezis declanşarea crizei economice din 2008, a avertizat că 30% dintre creditele băncilor chineze vor deveni neperformante până în 2013, ceea ce va lovi sistemul bancar chinez. 

Afirmațiile acestuia a fost confirmate de agenţia de rating Fitch, care a ameninţat că ar putea retrograda China.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-03-31

TAGURI: China, economia, inflație, PIB, Roubini
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...