2018-12-10 01:59


Economiile prin oprirea finanţării celor 67 de spitale sunt de 175 mil. lei

 |  14:04
Economiile prin oprirea finanţării celor 67 de spitale sunt de 175 mil. lei
Reprofilareacelor 67 de spitale în cămine de bătrâni va aduce o economie la bugetul de statde 175 milioane de lei, dar scopul opririi finanţării a fost, printre altele,ineficienţa acestor unităţi, a declarat ministrul Cseke Attila, la emisiunea"După 20 de ani", difuzată duminică de ProTV.

"Economia prin oprirea finanţării în cazul celor 67de spitale este de 175 milioane de lei. Acest lucru este mai eficient pentrupacient, dar nu mai ieftin pentru sistem. Nu economia de bani - 175 de miloanede lei, cât reprezenta bugetul acestor spitale - a fost scopul principal",a spus ministrul Sănătăţii, Cseke Attila la emisiunea " După 20 deani".

Cazul pacientei de la Centrul de Sănătate Băneasa, dinjudeţul Constanţa, care avusese un accident vascular cerebral şi avea escareprofunde, până la os, după ce a fost internată 32 de luni în unitatea sanitară,este "o dovadă în acest sens", a adăugat ministrul.

"Acea pacientă nu avea ce căuta la Centrul de laBăneasa. Nici nu se poate vorbi despre faptul că din banii economisiţi pot fifăcute investiţii în alte spitale, întrucât banii vin de la CNAS pe furnizarede servicii medicale, nu pot fi folosiţi pentru investiţii", a mai spusministrul Cseke Attila.

El a ţinut să precizeze însă că, în 2011, MinisterulSănătăţii are două programe mari de investiţii, unul pe onologie şi altul peterapie intensivă.

"Am alocat 40 de milioane euro pentru reabilitareadin oncologie. Secţiile de oncologie sunt în foarte multe spitale într-o starefoarte proastă. În România, dar şi în Europa, se înregistrează o creştere anumărului de cazuri oncologice de la an la an", a adăugat Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că după închiderea celor67 de spitale, ambulanţele au de acoperit o zonă mult mai mare.

"Din cele 67 de localităţi, la şase existau problemepentru că pe o rază de 15-20 de kilometri nici în localitate şi nici în afarănu erau servicii de ambulanţă, adică staţii, substaţii sau SMURD. În toateaceste localităţi au fost dislocate servicii de urgenţă non-stop până lacrearea unor substaţii. În alte şase localităţi, unde erau centre de primiriurgenţe, au rămas în funcţiune, arondaţi la spitalul regional", a declaratCseke Attila.

Întrebat de ce s-a luat decizia de desfiinţare aspitalelor din Sulina şi din Comăneşti, ministrul Sănătăţii a explicat căprimul nu poate fi numit spital întrucât are doar medici de medicină internă,pediatrie şi recuperare, iar al doilea este situat la numai opt kilometri deunul dintre cele mai bune spitale din România, cel din Moineşti şi de cel dinBacău.

"La Sulina este o situaţie mai specială. De la 1februarie se cunoaşte acest proiect. Totuşi, mulţi nu au crezut că va fi făcutacest proiect, de aceea în unele judeţe s-a aşteptat scandalul, ca să facăpresiuni. Existau trei soluţii, cămine de vârstnici, centre de permananţă şicabinete. La Sulina, existau specialişti de medicină internă, pediatrie,medicină de recuperare. Acesta nu se poate numi spital. În schimb, la Sulina aufost alocate 11 miliarde de lei pentru achiziţionarea altor cinci şalupe,astfel că numărul total al acestor tipuri de ambarcaţiuni ajunge la şase",a explicat Cseke Attila în emisiunea de la ProTV.

În cazul Spitalului din Comăneşti, ministrul a arătat că,din cauza unor probleme, în 2009 a fost desfiinţată secţia deObstetrică-ginecologie.

"Apoi, Comăneşti foarte aproape, opt kilometri, deSpitalul din Moineşti, unul dintre cele cel mai bune spitale din România, şi decel din Bacău. Nu se justifică, pe o rază de opt kilometri două spitale. La felşi pe Valea Jiului. Nu se justifică atât de multe spitale într-o rază atât demică", a precizat ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila a subliniat că există o "frână"foarte mare în sistemul medical şi că toate rapoartele din 2004 până în 2010arătau foarte clar că o astfel de măsură se va izbi de mari probleme.

"Şi în alte state a fost la fel. La 31 martie, în 35de spitale din 67 nu mai erau pacienţi", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Din 1 aprilie, 67 de spitale au fost închise, MinisterulSănătăţii propunând reorganizarea lor în cămine de bătrâni. Angajaţii dinaceste unităţi sanitare sunt redistribuţi în alte spitale sau pot opta sărămână în unităţile reprofilate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-10-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...