2017-01-25 03:36


Egiptenii îşi aleg primii deputaţi după Mubarak

 |  11:03
Egiptenii îşi aleg primii deputaţi după Mubarak

La aproape 10 luni după răsturnarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, egiptenii sunt chemaţi la urne luni pentru a-şi alege deputaţii, într-un un scrutin în care Fraţii musulmani se afişează într-o poziţie de forţă pe fondul crizei politice din ţară. La 8.00 (.00 GMT) birourile de vot urmează să se deschidă, iar fiecare tur de scrutin va dura două zile, urnele fiind încă deschise marţi.

Votul de luni va acoperi Cairo, Alexandria, al doilea mare oraş al ţării, şi guvernorate ca Luxor (Egiptul de Sus), având în vedere că sistemul electoral prevede o decuplare a ţării în trei regiuni votând succesiv. Până la 11 ianuarie se va desfăşura votul pentru Adunarea Populară (camera deputaţilor) şi va fi urmat între 29 ianuarie și 11 martie de alegerea Shura, camera superioară consultativă.  În urma alungării lui Mubarak sub presiunea unei revolte populare, Parlamentul precedent a fost dizolvat. O etapă decisivă în tranziţia ţării spre democraţie va fi delegarea unei comisii însărcinată cu elaborarea unei noi Constituţii.

După organizarea alegerilor prezidenţiale, cel târziu până la sfârşitul lunii iunie 2012, armata s-a angajat să predea puterea civililor. Sperând să iasă învingătoare, mişcarea Fraţii musulmani, forţa politică cea mai structurată a ţării, dar mult timp în ilegalitate, a format un partid, 'Libertate şi Justiţie', pentru a se prezenta la acest scrutin. De asemenea, la scrutin participă zeci de partide salafiste (fundamentalişti musulmani), liberale sau de stânga, în cea mai mare parte recente şi încă prost implantate. Fiindcă partidul lui Mubarak a fost interzis, numeroşi aleşi care au făcut parte din formațiune îşi încearcă norocul ca independenţi sau sub culori politice noi.

Egiptul este a treia ţară ce cunoaşte alegeri majore într-o regiune bulversată de 'primăvara arabă', după alegerile din Tunisia şi Maroc, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-12

TAGURI: Egipt, scrutin, deputațiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image