2017-01-25 03:25


Emil Boc: România îşi poate finanţa deficitul în 2011 şi 2012

 |  10:54
Emil Boc: România îşi poate finanţa deficitul în 2011 şi 2012

Premierul Emil Boc a declarat că România nu are nevoie să tragă vreo tranşă din acordul de precauţie cu FMI şi Comisia Europeană deoarece poate să-şi finanţeze deficitul public actual şi îl va putea finanţa şi pe viitor.

După semnarea, în martie, a acordurilor de precauţie de 5 miliarde de euro pe doi ani cu FMI şi CE, România nu are nevoie să acceseze tranşele din moment ce a îndeplinit toate ţintele.

"Doar în cazul în care lucrurile se înrăutăţesc mai mult şi mai mult şi mai mult în Europa am putea accesa, dar nu este cazul momentan. Avem capacitatea să ne finanţăm deficitul public, acum şi vom putea să ne finanţăm şi decalajul de anul viitor (…) Sperăm doar că lucrurile nu se vor înrăutăţi în Europa sau într-o ţară din apropierea noastră, pentru că aceasta ne va afecta şi pe noi, inevitabil", a explicat premierul. Cu această ocazie, Emil Boc a avertizat în legătură cu riscurile pe care eventualele măsuri populiste, electorale le-ar putea avea față de reducerea oportunității României de a adera la zona euro. 

"De ce să pierdem aceste avantaje pe care le avem acum şi să ne întoarcem la măsurile electorale, populiste şi să renunţăm la şansa acestei ţări de a fi parte a zonei euro? Politicienii sunt cei care au mărit nivelul datoriei ţărilor lor şi politicienii trebuie să fie cei care să aibă responsabilitatea să ia măsuri" pentru a-l scădea, a adăugat Emil Boc.  Conform datelor prezentate de şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, România are o ţintă de deficit bugetar de 4,4% din PIB şi o creştere economică prognozată de 1,5% pentru 2011, precum și un deficit de 1,9% - 2,1% din PIB şi o prognoză de creştere economică de 1,8%-2,3% pentru 2012, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-16

TAGURI: deficit, Emil Boc, FMI, CEComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image