2017-01-24 13:20


ETA anunţă un armistiţiu “permanent” şi “general” - comunicat

 |  16:45
ETA anunţă un armistiţiu “permanent” şi “general” - comunicat

Organizaţiaarmată bască ETA a anunţat luni un armistiţiu "permanent","general" şi verificabil "de comunitatea internaţională",într-un comunicat publicat pe site-ul ziarului basc Gara.

"ETAa decis să declare un armistiţiu permanent şi cu un caracter general, carepoate fi verificat de comunitatea internaţională", se arată în comunicat.

Anunţulconstituie un "angajament ferm al ETA", subliniază grupul, în acestcomunicat semnat cu emblema tradiţională a organizaţiei clandestine, un şarpeîncolăcit în jurul unui topor.

"ETAnu îşi va înceta eforturile şi lupta pentru a impulsiona şi a duce la bunsfârşit un proces democratic, până la a ajunge la o reală situaţie dedemocraţie în Ţara Bascilor", potrivit comunicatului, care nu precizeazădespre ce tip de efort şi luptă este vorba, paşnică sau violentă.

ETA,al cărui ultim atentat pe teritoriul spaniol datează din urmă cu 17 luni, afăcut deja o serie de anunţuri în septembrie 2010, în sensul unei suspendări aluptei armate.

Într-oînregistrare video transmisă la 5 septembrie la BBC, organizaţia clandestină adeclarat că "nu va conduce acţiuni ofensive armate", adăugând că aluat această decizie "în urmă cu câteva luni".

Dupădouă săptămâni, grupul armat s-a declarat pregătit să dialogheze cu mediatoriinternaţionali, apoi a afirmat, într-un interviu pentru ziarul Gara, că este"dispus" să declare un armistiţiu permanent şi verificabil şi"chiar să meargă mai departe".

Responsabilăde moartea a 829 de persoane în peste 40 de ani de atentate pentru independenţabască, ETA se afla de mai multe luni sub presiunea ramurii sale politiceinterzise Batasuna, pentru a anunţa un "armistiţiu" care poate fi"verificat" de comunitatea internaţională.

Guvernulsocialist al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero nu reacţionase la acest anunţ laora 11.25 GMT (13.25, ora României).

Anterior,"un armistiţiu permanent" se încheiase sângeros cu doi morţi, într-unatentat la aeroportul din Madrid, în decembrie 2006.

Zapateroa respins anunţurile făcute de ETA în septembrie, spunându-i organizaţiei bascecă "singura decizie pe care trebuie să o ia este abandonarea pentrutotdeauna a armelor".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-01-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image