2017-01-23 23:02


Examinarea psihologică şi psihiatrică a candidaţilor la alegeri, avizată negativ la Senat

 |  13:25
Examinarea psihologică şi psihiatrică a candidaţilor la alegeri, avizată negativ la Senat

Membrii Comisiei pentru drepturile omului din Senatau avizat negativ, marţi, propunerea legislativă privind examinarea psihologicăşi psihiatrică a celor care candidează pentru obţinerea de funcţii de demnitatepublică, iniţiată de patru senatori independenţi.

"Am datun aviz negativ pentru că propunerea nu corespunde prevederilor niciconstituţionale, nici de drept comun. Este o discriminare negativă, impune unuiviitor demnitar de a face un control psihiatric sau psihologic. Este în afaracadrului legislativ al României şi al ţărilor UE", a declarat preşedinteleComisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat, Gyorgy Frunda(UDMR).

El a maispus că legea nu putea fi aplicată actualilor parlamentari.

"Toateobligaţiile pot fi adoptate pentru viitor, deci retroactivitatea legii einterzisă prin Constituţie. Cei aleşi acum nu pot fi supuşi unui control, cutoate că în anumite cazuri nu ar fi o idee rea. Domnul Câmpanu acum areprobleme mult mai serioase decât să-şi susţină iniţiativele legislative. Nuştie în care partid politic este şi are o mică dilemă pe care şi-o rezolvăastăzi", a adăugat Frunda.

La rândulsău, senatorul PNL Puiu Haşotti a precizat că avizul negativ a fost dat cuunanimitate de voturi pentru că propunerea legislativă încalcă prevederilelegale.

"Tehnic,nu se poate face ceea ce propun aceşti parlamentari. Se încalcă dreptul laviaţă privată şi la confidenţialitatea vieţii private, ceea ce nu este deloc înregulă. Poate iniţiatorii ar trebui să dea dovadă dânşii, să ne prezinte larândul lor, pentru prima dată, aceste certificate psihologice şi psihiatricesau poate cel mai bine ar fi ca aceşti iniţiatori, parlamentari aşa-zisindependenţi, să facă o propunere legislativă care să interzică migraţiapolitică. Sau, şi mai bine, să-şi dea demisia din Parlament", a afirmatHaşotti.

Propunerealegislativă privind examinarea psihologică şi psihiatrică a celor carecandidează pentru obţinerea de funcţii de demnitate publică, în administraţialocală sau care ocupă funcţii de înalt funcţionar public sau îndeplinesccalitatea de secretar general, secretar de stat sau ministru în cadrulministerelor a fost iniţiată de senatorii independenţi Liviu Câmpanu, SorinSerioja Chivu, Cezar Mircea Măgureanu şi Vasile Nedelcu.

Guvernul nususţine adoptarea acestei iniţiative legislative.

Comisiapentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediuluieste cea care va întocmi raportul care va fi dezbătut în plenul Senatului, iarforul decizional este Camera Deputaţilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-01-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image