2017-01-17 04:52

ULTIMA ORA


Explozie de cazuri de rubeolă

 |  15:10
Explozie de cazuri de rubeolă

Peste 800 de cazuri de rubeolă au fost înregistrate în ultima lună, majoritatea la grupa de vârstă 15-19 ani, cele mai multe fiind în judeţele Sălaj, Bihor, Alba, Harghita, Olt şi Cluj, potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii.

Astfel, dacă în luna februarie erau înregistrate zece cazuri, numărul acestora a crescut simţitor în ultima parte a anului, ajungând în decembrie în total la 1.958 de cazuri, boala fiind confirmată în 24 de judeţe şi în Bucureşti, conform statisticilor Ministerului Sănătăţii. Din statisticile ministerului rezultă că rubeola este o boală transmisă mai ales în colectivităţile de elevi şi studenţi, nefiind niciun caz de transmitere congenitală.

În urmă cu o săptămână, Ministerul Sănătăţii anunţa că numărul cazurilor de rubeolă a crescut anul acesta de aproape trei ori faţă de 2010. Astfel, dacă în 2010 au fost întregistrate 350 de cazuri de rubeolă, anul acesta au fost confirmate 1.064 de cazuri.

Şi numărul cazurilor de rujeolă a crescut de aproape 20 de ori în acest an faţă de 2010, respectiv de la 193 la 3.270, cele mai multe fiind înregistrate în judeţele Bihor, Cluj, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare. Astfel, dacă în 2010 au fost confirmate în toată ţara 193 de cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă, în 2011 numărul acestora a crescut la 3.270 de îmbolnăviri, preciza Ministerul Sănătăţii.

Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost înregistrate în judeţele din nord-vestul ţării, respectiv în Bihor - 560 de cazuri, Cluj - 462, Maramureş - 422, Sălaj - 341 şi Satu Mare - 319 cazuri.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, numărul cazurilor de rubeolă şi rujeolă a crescut în toate ţările europene, iar în acest context şi România este afectată.

Principala cauză a îmbolnăvirilor se datorează absenţei vaccinării la grupele de vârstă eligibile, cuprinse în calendarul de vaccinare gratuită al Ministerului Sănătăţii.

În anul 2010, comunităţile cele mai afectate au fost cele de romi, care au copii nevaccinaţi. În acest an, infecţia s-a extins şi la copii nevaccinaţi din unităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar.

Direcţiile de sănătate publică au intervenit în focare, iar pentru stoparea extinderii numărului de îmbolnăviri au vaccinat suplimentar persoanele care până atunci nu au fost imunizate.

Ministerul Sănătăţii a dispus organizarea unei campanii suplimentare de vaccinare în toate colectivităţile în care există riscul creşterii numărului de îmbolnăviri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-25

TAGURI: rubeola, crestere, 2010, rujeola, vaccinare, campanile, infectie, epidemieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image