2017-01-17 11:28

ULTIMA ORA


Explozie la Uzina Mecanică de la Sadu: Două femei au murit iar un bărbat a fost rănit

 |  13:18
Explozie la Uzina Mecanică de la Sadu: Două femei au murit iar un bărbat a fost rănit

Explozia de la UzinaMecanică de la Sadu, care s-a soldat cu decesul a două persoane şi rănireagravă a alteia, a avut loc într-un atelier al unităţii unde era depozitatăpulbere, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Gorj, Daniel Tică.Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Gorj a precizat că explozia a avut loc înjurul orei 11.30, iar două femei au fost găsite carbonizate.

Otreia persoană - un bărbat - a fost rănită grav , fiind dusă la Unitatea dePrimiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Târgu Jiu.

La rândul său,prefectul de Gorj Liviu Andrei a declarat că deflagraţia, care a fost urmată deun incendiu, a avut loc într-o magazie unde era depozitată pulberea necesară pentrudouă zile de lucru a unei secţii.

El a spus că dinaprecierile directorului uzinei se pare că în momentul în care cele două femeitransportau de la magazie în secţie o parte din pulbere s-ar fi produs oscânteie, fără a fi cunoscută cauza .

Potrivit acestuia, pompieriiau ajuns la faţa locului în 4-5 minute, iar incendiul a fost localizat.

ReprezentanţiiInspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj afirmă că în prezent nu maiexistă pericol de explozie.

La faţa locului seaflă reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Poliţiei, dar şiprocurori, pentru a stabili cauzele producerii deflagraţiei.

În luna noiembrie aanului trecut,

În urma primuluiaccident de muncă, petrecut la începutul lui noiembrie 2010, o angajată auzinei a ajuns la spital după ce corpuri metalice i-au sărit în ochi, mediciireuşind să-i salveze vederea femeii. Din primele concluzii ale anchetei areieşit că angajata nu a respectat normele de securitate a muncii, eamanipulând susbstanţe pirotehnice fără să se protejeze în mod corespunzătordeşi avea această posibilitate.

Cel de-al doileaaccident de muncă a avut loc în 16 noiembrie 2010. Atunci, un incendiu s-aprodus la o secţie a Uzinei mecanice, iar o femeie a fost rănită.

În 28 septembrie 2005,patru angajate ale uzinei de la Sadu au fost rănite, suferind plăgi împuşcateşi traumatisme, după ce mai multe capse pirotehnice le-au explodat în faţă.Femeile au suferit arsuri grave, iar una dintre ele şi-a pierdut un ochi.

Uzina Mecanică Sadu,care este situată în oraşul Bumbeşti Jiu din judeţul Gorj, în apropiereadrumului european E70 Târgu Jiu - Petroşani, are aproximativ o mie de angajaţişi produce muniţie de infanterie, armament de infanterie şi componente pentruacesta şi elemente pirotehnice de iniţiere.

Uzina Mecanică Sadufigurează în raportul ANAF ca aflându-se în topul datornicilor către stat dinjudeţul Gorj. Administratorul special al UM Sadu este Marcel Hoară (PDL).

Marcel Horă a anunţat,în 8 februarie, că Uzina Mecanică Sadu intră într-un amplu proces deretehnologizare care va dura patru ani, prin Agenţia Română pentru DezvoltareaDurabilă a Zonelor Industriale.

Potrivit preşedinteluiAgenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, MarcelHoară, citat de presa locală, procesul de retehnologizare a fluxului deproducţie va începe anul acesta, fiind aprobat studiul de fezabilitate, dar şiordinul care vizează investiţia. Suma alocată pentru întregul proces de la UMSadu se ridică la 200 de milioane de lei.

"Oretehnologizare a fluxului de producţie nu a mai fost făcută din 1975, fiindnecesară pentru a permite creşterea livrărilor, a eficienţei, dar şi aprofitabilităţii uzinei. Suma alocată investiţiei este de 200 de milioane leinoi şi se va desfăşura între doi şi patru ani, în funcţie de alocareafondurilor", a declarat Marcel Hoară.

El a susţinut căscopul retehnologizării este acela de a schimba toate utilajele existente lanivelul uzinei cu altele mai performante astfel încât să crească numărulunităţilor produse de la două milioane pe an la 5-6 milioane.

"Utilajele suntfoarte vechi, există gâturi care ne închid la două milioane de unităţi. Scopulinvestiţiei este acela de a aduce echipamente noi astfel încât să trecem deşase milioane de unităţi. Reamintesc că anul 2010 a fost anul schimbăriiîntregului echipament de muncă al angajaţilor, urmează începând de anul acestaschimbarea utilajelor", a afirmat Hoară.

Potrivit acestuia,cele două accidente de muncă petrecute anul trecut au fost urmare anerespectării normelor de protecţie a muncii, şi nu pentru că echipamenteleerau vechi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-03-22Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image