2017-01-23 10:31


Facturile la încălzire pot creşte cu până la 60%: Guvernul a convenit cu FMI eliminarea subvenţiei

 |  13:37
Facturile la încălzire pot creşte cu până la 60%: Guvernul a convenit cu FMI eliminarea subvenţiei
Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu FMI săelimine subvenţia la energia termică în perioada imediată astfel că facturapopulaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până lafinele anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa dinsurse proprii.

Subvenţiapentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetulde stat, cât şi de la bugetele locale.

Şefulmisiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că Guvernul va elimina subvenţia acordatăde la nivel central până la finele anului, dar va menţine laacelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelordefavorizate.

"Există diferite subvenţii pentru încălzire. Ajutorul deîncălzire pentru cei mai vulnerabili ar putea rămâne la acelaşi nivel sau arputea chiar creşte. Există, însă, o subvenţie acordată de la nivel central, pecare Guvernul vrea să o elimine în cursul acestui an. Există, de asemenea,subvenţii pentru încălzire de la autorităţile locale, dar acestea nu au fostluate încă în considerare", a spus Franks.

Potrivitreprezentantului FMI, eliminareasubvenţiilor în acest an pentru căldură va avea efect şi asupra inflaţiei , care ar putea urca şi până la 6%, peste cea mai recentăprognoză a Băncii Naţionale a României.

"Ne aşteptăm ca inflaţia (după eliminarea subvenţiilor -n.r.) să fie undeva între 5% şi 6%. Vom face calculele când vom şti cuexactitate care sunt schimbările în ceea ce priveşte şi modificările la preţulgazelor", a mai spus Franks.

Banca Naţională a revizuit săptămâna trecută prognoza de inflaţiepentru acest an, de la 3,6% la 5,1%, dar nu a luat în calcul şi posibilele creşteride preţuri administrate, pe motiv că nu exista un calendar cert în aceastăprivinţă.

Înprezent, de la nivel central, Guvernul acoperă până la 45% din cheltuielile cucombustibilul ale producătorilor de energie termică, iar preţul de facturare lapopulaţie diferă mult de la o localitate la alta, în funcţie de preţul dereferinţă stabilit de către consiliul local şi subvenţia acordată de fiecareprimărie.

Astfel, conform celor mai recente date, pentru energia termicăfurnizată de CET Bacău populaţia plăteşte 137,60 lei/Gcal faţă de un preţ defurnizare aprobat de 225 lei/Gcal, energia termică furnizată de CET Iaşi esteplătită de populaţie cu 175 lei/Gcal faţă de un preţ de furnizare de 291,87lei/Gcal, iar pentru energia termică furnizată de Locato Piatra Neamţ esteacceptat pentru populaţia un preţ de 148,48 lei/Gcal faţă de un cost real de279,79 lei/Gcal.

Diferenţemari între preţul plătit de populaţie şi costul real al agentului termicacoperite prin subvenţie sunt înregistrate şi pentru energia termică furnizatăde CET Brăila (165,30 lei/Gcal faţă de 351,31 lei/Gcal), RAM Buzău (185,24lei/Gcal faţă de 439,28 lei/Gcal), RA Termoficare Cluj (165 lei/Gcal faţă de347,04 lei/Gcal), Uzina Electrică Zalău (130 lei/Gcal faţă de 460,42 lei/Gcal),Dalkia Alba-Iulia (129,64 lei/Gcal faţă de 512,28 lei/Gcal) sau RADET Bucureşti(119 lei/Gcal faţă de 298,62 lei/Gcal).

Surseoficiale au declarat că factura plătită de populaţie pentru încălzire şi apăcaldă ar putea creşte în perioada următoare cu până la 60% după eliminareasubvenţiei acordate de la bugetul de stat, în funcţie de cât vor fi dispuseprimăriile să aloce suplimentar pentru acoperirea diferenţei de preţ, eventualprin reducerea fondurilor rezervate investiţiilor şi cheltuielilor de personal.

"Costulfacturii populaţiei ar putea creşte cu valori cuprinse între 1 şi 60%, înfuncţie de cât de mult vor aloca autorităţile locale pentru a acoperi diferenţasuportată până în prezent de la centru. Se va pune o presiune pe autorităţilelocale, iar primarii care vor reuşi să se gospodărească mai bine sau să taiedin investiţii inutile sau neoportune vor putea limita chiar la minimumcreşterea facturii. În alte localităţi, mai ales în cele în care primariiopoziţiei vor dori să acuze Guvernul pentru majorarea costurilor şi nu voraloca fonduri suplimentare pentru acoperirea diferenţei, factura vacreşte", au arătat sursele.

PremierulEmil Boc declara, în luna februarie, că Guvrernul va lua o decizie în privinţaeliminãrii subvenţiilor la încălzire în primăvara acestui an, după ce strategiade dezvoltare a sistemului de termoficare va fi finalizată.

PreşedinteleTraian Băsescu a anunţat în luna mai 2010, după finalizarea negocierilor cuFondul Monetar Internaţional, un pachet de măsuri pentru reducerea cheltuielilorbugetare, printre care şi diminuarea masivă a subvenţiilor la încălzire prindirecţionarea fondurilor doar către persoane cu venituri reduse.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
11 Mai 2011

Acum,dupa acordul cu FMI,greul va cadea pe umerii consiliilor locale din orasele care mai au sistem de incalzire centralizata.Pana acum,Sorin Oprescu s-a descurcat cel mai bine,in comparatie cu ceilalti primari din tara.Ce va fi de la toamna,vom vedea!

Adauga un comentariu

Random image