2017-01-24 21:23


Falimentul Greciei ar distruge încrederea în zona euro

 |  06:45
Falimentul Greciei ar distruge încrederea în zona euro

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat duminică, într-un interviu, că intrarea Greciei în faliment ar scădea încrederea investitorilor în zona euro şi ar putea declanşa un efect asemănător cu cel produs de colapsul Lehman Brothers în 2008.

„Trebuie să facem paşi pe care îi putem controla”, a subliniat cancelarul german. „Ceea ce nu putem face este să distrugem încrederea tuturor investitorilor şi să avem o situaţie în care se va spune că dacă am făcut-o în cazul Greciei, atunci o vom face şi în cazul Spaniei, al Belgiei, sau al oricărei alte ţări. Atunci nici măcar o singură persoană nu îşi mai plasa banii în Europa”, a completat aceasta. 

Evaluarea Fondului Monetar Internaţional pentru situaţia din Grecia reprezintă cel mai important indicator, iar cât timp instituția dă asigurări că statul elen este sustenabil cancelarul german va susține acest punct de vedere.

Cancelarul a mai explicat că nu consideră votul de joi, din parlamentul german, „fi sau a nu fi” pentru guvernul său. Fiindcă partidele de opoziţie susţin lărgirea atribuțiilor Instrumentului european pentru stabilitate financiară (EFSF) trecerea proiectului nu poate a fi negată, în perspectiva oficialului german.

Ministrul grec de finanţe Evangelos Venizelos a promis duminică, la Washington, că statul elen depune eforturi maxime pentru reducerea deficitului bugetar „indiferent de costul politic”. Într-un discurs susţinut în faţa Adunării anuale a Institutului internaţional de finanţe (IIF), o asociaţie de 450 de bănci din întreaga lume, ministrul a declarat că: „Suntem gata să luăm iniţiativele necesare indiferent de costul politic”, iar dacă recesiunea va continua, „vom reacţiona introducând măsuri suplimentare”. „Grecia nu este copilul plângăcios al zonei euro sau al economiei internaţionale. Grecia este o ţară mândră, cu o istorie, cu cetăţeni care fac multe sacrificii pentru a o salva şi a ajuta să se restabilească”, a subliniat Venizelos, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-11-17

TAGURI: Merkel, Grecia, faliment, euroComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image