2017-01-16 12:56

ULTIMA ORA


FEROVIARII AU OPRIT LUCRUL. Trenurile nu circulă două ore

 |  08:07
FEROVIARII AU OPRIT LUCRUL. Trenurile nu circulă două ore

Feroviarii au oprit lucrul,miercuri dimineaţă, şi timp de două ore sunt în grevă de avertisment, timp încare circulaţia pe calea ferată este blocată, iar trenurile de călătoristaţionează în gări sau pe traseu.

Trenurile nu vor circula,miercuri, între orele 7.00 şi 9.00, la greva de avertisment participândangajaţii de la CFR Călători şi CFR Infrastructură. Astfel, trenurile decălători aflate în mişcare vor fi oprite înprimastaţie de pe traseu,iar cele care aveau ora de plecare după 7.00 vor rămâne în staţii până la ora9.00, când, treptat, va fi reluată circulaţia feroviară.

Acţiunea feroviarilor,primadin acest an, va afecta mii decălători, iar sute de trenuri aflate în mişcare între orele 7.00 şi 9.00 nu vorajunge la timp la staţia finală, din cauza blocării circulaţiei pe calea ferată.

În cele două ore de protest, călătorii vor fi nevoiţi să aştepte în gărireluarea circulaţiei feroviare sau să găsească alte mijloace detransport.

Preşedintele FederaţieiMişcare-Comercial, Gheorghe Frăţică, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, căîntre orele 7.00 şi 9.00 erau în circulaţie între 500 şi 600 de trenuri. Peste1.200 de trenuri aflate în circulaţie în cursul zilei de miercuri vor fiafectate şi vor avea întârzieri de 120 de minute, până la reluarea normală atraficului feroviar.

Din Gara de Nord Bucureşti, 28 de trenuri trebuiausă vină sau să plece între orele 7.00 şi 9.00, din Gara Basarab alte şase, iardin Gara Obor cinci.

În Gara de Nord nu au fost puseanunţuri privind greva, iar majoritatea călătorilor nu au ştiut că vor fioprite trenurile timp de două ore. Biroul de informaţii a început de la ora6.00 să transmită anunţurile privind greva de avertisment.

Sindicaliştii nu s-au înţeles cureprezentanţii companiilor feroviare în cazul încheierii noilor contractecolective de muncă, astfel că au decis să respecte calendarul protesteloranunţate.

Aceştia spun că nu acceptădiminuarea salariilor şi nici disponibilizări colective.

Preşedintele FederaţieiMişcare-Comercial, Gheorghe Frăţică, a declarat căprotestul arelocpentru că nu au fostsemnate contractele de muncă la CFR Călători şi CFR Infrastructură.

Contractele colective de muncăauexpiratla 31 ianuarie, iar sindicaliştii auavut mai multe runde de negocieri cu reprezentanţii celor trei companii.

Sindicaliştii de la CFR Marfă nuparticipă la greva de avertisment întrucât aceştia au semnat, în 16 februarie,noul Contract Colectiv de Muncă valabil pentru anul 2011, care prevedeprotecţie pentru salariaţii care urmează să fie disponibilizaţi, prin sumelecolectate din primele de vacanţă la care vor renunţa toţi angajaţii.

Contractul colectiv de muncăcuprinde clauze referitoare la contractul individual de muncă, angajarea,condiţiile de muncă şi salarizare ale personalului, timpul de muncă şi odihnă,drepturile şi obligaţiile reciproce ale părţilor în promovarea unor relaţii demuncă echitabile, de natură să asigure protecţia socială a salariaţilor,drepturile sindicatelor şi ale reprezentanţilor salariaţilor, calificarea,recalificarea, pregătirea şi perfecţionarea profesională.

Potrivit liderului FederaţieiMecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, în sistemul feroviar de stat suntîn prezent 56.000 de angajaţi, cu un salariu mediu net pe 2010 de 1.600 lei pelună.

La trei ore după ce feroviariiîşi încheie greva de avertisment, alt protest al angajaţilor din toatedomeniile de activitate începe în Piaţa Constituţiei din Capitală. Mitingul dela sediul Parlamentului are însă o altă miză - modificările aduse de Guvern laCodul Muncii şi asumate prin angajarea răspunerii, şi se doreşte a fi unsprijin în încercarea parlamentarilor din opoziţie de a demite Guvernul, prinmoţiunea de cenzură intitulată "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare,firme falimentate". La acest protest ar urma să participe, potrivitconfederaţiilor sindicale, aproximativ 50.000 de sindicalişti din toată ţara.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image