2019-02-15 23:17


Fetiţa care a murit la ştrandul din Oradea era copilul unui pastor. Parchetul a deschis dosar penal

 |  13:58
Fetiţa care a murit la ştrandul din Oradea era copilul unui pastor. Parchetul a deschis dosar penal
Fetiţaîn vârstă de şapte ani care a murit aspirată de conducta de evacuare a apei laun ştrand din Oradea era copilul unui pastor penticostal, profesor de religiela Liceul Teologic Penticostal Betel din municipiu, iar mama fetiţei esteprofesor de istorie şi geografie la acelaşi liceu.

Părinţiifetiţei au ridicat, duminică dimineaţă, de la Serviciul Judeţean de MedicinăLegală, corpul acesteia. Fetiţa va fi înmormântată luni, la Lugaşu de Jos.

Înacelaşi timp, medicii legişti au stabilit că fetiţa a murit înecată.

Purtătorulde cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Dorel Moţiu,a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că anchetatorii au primitrezultatul necropsiei efectuate de medicii Serviciului Judeţean de MedicinăLegală, care arată că moartea fetiţei s-a produs prin înecare.

ParchetulJudecătoriei Oradea a constituit un dosar penal în acest caz.

Purtătorulde cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a precizat că dosarul s-adeschis pentru acuzaţia de ucidere din culpă, iar în prezent se facinvestigaţii pentru identificarea persoanelor responsabile de producereatragediei.

Incidentulde la ştrandul din Oradea unde o fetiţă de şapte ani a murit aspirată de oconductă de evacuare a apei s-a petrecut în timp ce bazinul era golit,reprezentanţii ştrandului susţinând că fetiţa era nesupravegheată şi că nu aveace să caute în bazin pentru că se anunţase că apa va fi golită.

Incidentuls-a petrecut sâmbătă, în jurul orei 16.00, când angajaţii ştrandului au începutsă evacueze apa din bazine.

FlorinAlexandru, purtătorul de cuvânt al Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şiSalubritate (RAPAS) de care aparţine ştrandul, a declarat, duminică, pentrucorespondentul MEDIAFAX, că la ora respectivă în bazin mai erau câtevapersoane, deşi se anunţase că acesta va fi golit, iar fetiţa era în apănesupravegheată.

"Înştrand sunt două bazine mari. Unul s-a umplut sâmbătă, iar celălalt vineri. Celcu o zi vechime se goleşte de regulă după ora 16.00, ca să poată avea apaproaspătă. Regulamentul prevede că în momentul în care se anunţă golireasalvamarul are obligaţia să supravegheze tot ce se întâmplă în bazin înmomentul golirii. Aşa s-a întâmplat şi ieri (sâmbătă -n.r.), când fata a fostprinsă de vârtej. Numai că până când salvamarul şi ceilalţi oameni au sărit săo salveze, din păcate fetiţa a decedat", a declarat Florin Alexandru.

Potrivitacestuia, gura de avacuare care a absorbit-o pe fetiţă se află pe fundulbazinului, la intersectarea cu peretele, iar forţa de absorbţie este foartemare.

Înplus, gura de evacuare era neacoperită de grilaj. Purtătorul de cuvânt al RAPASsusţine că la momentul la care bazinul fusese umplut cu apă sita se afla pegura de avacuare, însă între timp aceasta a "dispărut".

Purtătorulde cuvânt al RAPAS a mai susţinut că oamenii sunt anunţaţi când se goleşte apadin bazin.

"Oameniicare vin aici la bazin ştiu foarte bine că se goleşte bazinul, care urmează săfie umplut cu 3-4 ore înainte de închidere, ca să aibă timp să se golească şisă se cureţe. Golirea bazinului se anunţă de către un angajat, prin staţie sauverbal. De data aceasta, omul nostru declară că i-a anunţat pe oameni verbal,de la capătul bazinului. Fiind ştrandul în care bazinul se foloseşte mai multde către pensionari, nu îi prea poţi scoate din apă. Sâmbătă, mai mulţi copiis-au bălăcit în continuare, văzând că apa scade. Fata n-a fost supravegheată,din declaraţiile oamenilor am înţeles că era cu bunica şi aceasta stătea pepătură, iar pe copil l-a prins vârtejul. Regulamentul spune că atunci când sedă drumul la apă oamenii trebuie să înceapă să părăsească bazinul", a maideclarat purtătorul de cuvânt al RAPAS.

Elsusţine că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, gura de avacuare a apei care atras fetiţa la fundul bazinului a fost din nou acoperită, fiind montat un nougrilaj, astfel că ştrandul, inclusiv bazinul în care s-a produs incidentul, aufost redeschise duminică.

"Poliţiane-a dat voie să umplem bazinul şi am început să îl umplem. Între timp, îlcăutăm pe cel care a smuls grilajul de acolo", a mai spus purtătorul decuvânt al RAPAS.

Inspectoratulde Poliţie al Judeţului Bihor a deschis o anchetă în acest caz, fiind anunţaţişi procurorii.

"Sâmbătă,după anunţarea incidentului, la faţa locului au mers de urgenţă poliţiştiiBiroului de Investigaţii Criminale, cei ai Serviciului de InvestigaţiiCriminale şi cei ai Serviciului Criminalistic, care au început o anchetă pentrua stabili cu exactitate împrejurările în care s-au produs tragicul eveniment,urmând ca în funcţie de rezultat să fie luate măsurile legale în cauză.Totodată, poliţiştii bihoreni au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea",a declarat corespondentului MEDIAFAX inspectorul Principal Alina Dinu,purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Fetiţaîn vârstă de şapte ani se afla, sâmbătă după-amiază, într-unul din bazineleştrandului, care era plin cu apă, iar la un moment dat a fost trasă la fund,prin forţa apei. Copilul a fost scos pe marginea bazinului de către oameniiaflaţi la bazin.

Şefulechipajului SMURD care a intervenit în acest caz, dr. Adriana Bălan, declara căfetiţa a fost găsită în stop cardio-respirator şi a fost dusă la SpitalulJudeţean din Oradea, unde însă a decedat.

Potrivitşefului Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean,dr. Hadrian Borcea, cazul fetiţei nu este singular în ştrandurile din Oradea şidin Băile Felix, aflate în apropiere, fiind cauzate de faptul că gurile deevacuare a apei din bazine nu sunt bine protejate.

"Dincâte îmi amintesc, în ultimii cinci ani este al treilea caz de absorbţie însorbul de evacuare. Traumatismele în asemenea cazuri sunt foarte puternice.Practic, fetiţa nu a decedat pentru că s-a înecat, ci, cel mai probabil, dincauza traumatismelor suferite. Puterea de aspirare este foarte mare. Nu înţelegcum ştrandurile pot funcţiona astfel, din moment ce există sisteme de protecţiespeciale", a precizat medicul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-09-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SPIRIDON
06 Iun 2011

Domnilor, de ce nu platiti restantele salariale????Pai sunteti cica ar trebui sa fiti cei care aratati cu degetul la hoti nu sa pungasiti angajatii!!!
Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...