2017-01-19 08:46

ULTIMA ORA


Fiica lui Stalin a murit la 85 de ani

 |  07:13
Fiica lui Stalin a murit la 85 de ani

Lana Peters (Svetlana Allilueva), fiica dictatorului sovietic Iosif Stalin, a cărei dezertare în Occident în timpul Războiului Rece i-a tulburat pe comuniştii la putere şi a făcut-o un autor de bestseller, a murit în Statele Unite la vârsta de 85 de ani. Fiica lui Stalin a declarat că identitatea ei a implicat mai mult decât să treacă dintr-o parte în alta în timpul Războiului Rece. Acesta s-a mutat înapoi în URSS în anii 1980, doar pentru a reveni în SUA un an mai târziu. 

Potrivit medicului legist Mary Turner, Lana Peters a murit de cancer de colon la 22 noiembrie în Wisconsin, un stat în care acesta a trăit după ce a devenit cetăţean american.

Tratamentul necorespunzător faţă de răposatul ei soţ, Brijesh Singh, din partea autorităţilor sovietice a motivat-o pe acesta să dezerteze în 1967, ceea ce a provocat o senzaţie la nivel internaţional, dar şi o lovitură în relaţiile publice pentru SUA.

Peters, care a lăsat în urma doi copii, a publicat "Douăzeci de scrisori către un prieten", un memoriu pe care l-a scris în 1963 despre viaţa ei în Rusia, la numai câteva luni de la sosirea în Statele Unite. Odată publicat acest memoriu a devenit un bestseller.

În 1966, Lana Peters a părăsit URSS plecând în India, unde îşi planificase să lase cenuşa celui de-al treilea soţ, un cetăţean indian, şi să se întoarcă, dar acesta a mers neanunţată la ambasada Statelor Unite din New Delhi şi a cerut azil politic. Ulterior, Peters s-a îmbarcat pentru un zbor spre Statele Unite, după o scurtă şedere în Elveţia.

"Am venit aici să mă pot autoexprima, lucru ce mi-a fost refuzat atât de mult timp în Rusia", a declarat fiica lui Stalin la sosirea în New York, în 1967. Acesta a adăugat că a venit pentru a se putea îndoi de comunismul în care a fost crescută şi că nu există capitalişti sau comunişti, ci doar fiinţe umane bune şi rele. De asemenea, Peters a spus că "este imposibilă existenţa fără Dumnezeu în inima cuiva".

În cartea sa, fiica lui Stalin şi l-a reamintit pe tatăl ei, care a murit în 1953 după ce a condus Uniunea Sovietică timp de 29 de ani, ca pe un om distant şi paranoic. 

"Nu putem decât să ne fie milă de cei care doresc să o utilizeze pentru orice scop politic sau pentru orice scop de a discredita naţiunea sovietică", a declarat premierul sovietic Aleksei Kosâghin, denunţând-o ca "persoană bolnavă" și "instabilă din punct de vedere moral".

Într-un interviu din 2007 pentru documentarul "Svetlana despre Svetlana", Lana Peters a declarat că a" trecut din tabere de la marxişti la capitalişti", având o identitate mult mai complexă şi niciodată pe deplin înţeleasă, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-23

TAGURI: Lana_Peters, StalinComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image