2018-12-10 07:13


Film românesc, în cursa pentru Oscar

 |  12:01
Film românesc, în cursa pentru Oscar

Pelicula „Morgen” a lui Marian Crişan este propunerea României pentru categoria  ''Cel mai bun film străin'' în cursa Academiei Americane de Film.

România, Marocul şi Venezuela şi-au trimis propunerile, alăturându-se Greciei şi Poloniei, în cursa din acest an. Participanții în cursa pentru Oscar au diverse strategii. Grecia, de exemplu, pare să fi reacţionat pozitiv la „Dogtooth”, continuând pe acelaș trend, în timp ce România ar alege ceva mai abordabil decât propunerile sale de obicei sumbre.

Normele Academiei prevăd ca fiecare ţară să prezinte un singur film. Câmpul este îngustat de la câteva zeci (65 anul trecut) la nouă, iar apoi două comisii aleg cei cinci nominalizaţi din finală, informează Agerpres. „Morgen” este  mai puţin sumbru decât producţiile trecute și tratează prietenia dintre un agent de pază, dintr-un orăşel de la graniţa româno-ungară, şi un imigrant ilegal. Propunerea Greciei este filmul „Attenberg” al regizoarei Athina Rachel Tsangari. Anul trecut, Grecia a primit nominalizarea în cursa pentru Oscar pentru „Dogtooth” și  pare să se fi întors la ceva similar cu un film produs de Yorgos Lanthimos, şi regizat de Tsangari.

Marocul întră în cursă cu „Omar m'a tue”, al lui Roschdy Zem care tratează povestea adevărată a unui imigrant marocan încarcerat pentru omor în apropiere de Cannes.

Polonia a propus filmul „In Darkness” al regizoarei Agnieszka Holland. Aceasta a fost nominalizată la Oscar pentru „Olivier, Olivier” şi a lucrat în SUA la diverse seriale de televiziune, iar filmul ei a fost deja ales de Sony Classics, compania cu un palmares impresionant de alegere a câştigătorilor şi nominalizărilor la această categorie. Intriga are la bază povestea adevărată a unui criminal polonez care a ajutat la ascunderea unor refugiaţi evrei în timpul celui de al doilea război mondial. Venezuela aprticipă cu „El rumor de las piedras” al regizorului Alejandro Bellame Palacios. Filmul este construit pe povestea unei femei din Caracas care încearcă să-şi refacă viaţa pentru ea, mama ei şi cei doi fii în urma inundaţiilor care le-au distrus casa. Cele mai multe dintre propuneri vor sosi înainte de 30 septembrie, deadline-ul Academiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-08-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...