2017-01-24 03:07


Finlanda confirmă opoziția faţă de aderarea României la Schengen

 |  08:53
Finlanda confirmă opoziția faţă de aderarea României la Schengen

Ministrul finlandez de Interne, Paivi Rasanen, a confirmat că, în urma progreselor insuficiente ale României şi Bulgariei în privinţa aplicării legii, situaţiei minorităţilor, corupţiei guvernamentale şi criminalităţii organizate, Finlanda se opune aderării celor două state la Spaţiul Schengen.

„Cele două state îndeplinesc criteriile tehnice pentru aderare, dar nu avem încredere deplină că vor putea asigura protecţia graniţelor UE - din cauza corupţiei, printre altele", a declarat aceasta.

"Subiectul a fost discutat în comisii ale Parlamentului şi Cabinetului (...) Iar poziţia noastră privind aderarea a fost negativă", a explicat ministrul finalandez amintind că a transmis acest lucru omologilor săi român şi bulgar care au înţeles motivaţia deciziei.

Miniştrii europeni de Interne vor dezbate varianta de compromis, joi, la Bruxelles, privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Cu toate că Olanda a răspuns negativ încă de vineri, respinge și această ultimă variantă, informează .

Ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, aflat la New York la Adunarea Generală a ONU, a declarat miercuri seară, că România trebuie să îşi mențină optimismul în privinţa aderării la spaţiul Schengen. „Trebuie să ne păstrăm optimismul, dreptatea e de partea noastră”, a declarat ministrul.

Acesta a adăugat că ipoteza unei plângeri a României la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) împotriva Olandei nu face „pentru moment” obiectul unei analize a autorităţilor de la Bucureşti și că nu are informaţii de opoziția altor state UE, în afară de Olanda şi Finlanda.

„Vă pot spune că printr-un travaliu diplomatic constant am obţinut o flexibilizare din partea Franţei şi Germaniei. Toată vara, în special după Consiliul European de vară, am conlucrat pe operaţionalizarea acestui scenariu, el întruneşte suportul politic al majorităţii statelor membre, nu am auzit de rezerve exprimate de alte state membre, cu excepţia Olandei şi Finlandei. Suntem în continuare într-o conlucrare strânsă şi cu preşedinţia poloneză a Consiliului, şi cu Comisia Europeană, cu toate statele membre, am avut şi aici, la New York, ocazia de a deschide din nou subiectul cu majoritatea omologilor europeni, am primit sprijinul explicit al celor mai mulţi şi în acelaşi timp dorinţa majorităţii miniştrilor de Externe din ţările UE de a găsi o soluţie şi de a nu bloca consensul la nivelul rezervelor de natură de politică internă pe care le-a exprimat Olanda”, a explicat ministrul, potrivit Agerpres. Baconschi a amintit că „războiul lalelelor” nu reprezintă decât speculații vehiculate în presă de anumiți politicieni olandezi și nu are nicio acoperire în realitate. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-02

TAGURI: Schengen, Finlanda, aderare



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image