2017-01-24 11:11


Fiscul valorifică bunurile imobiliare ale lui Robert Negoiţă pentru a recupera prejudiciul din TVA

 |  13:03
Fiscul valorifică bunurile imobiliare ale lui Robert Negoiţă pentru a recupera prejudiciul din TVA

ANAF a încasat până în prezent 20milioane de euro din sumele reprezentând TVA neplătit în urma tranzacţiilorimobiliare efectuate de persoane fizice şi va începe în zilele următoarevalorificarea bunurilor imobiliare ale omului de afaceri Robert Negoiţă pentrurecuperarea prejudiciului.

"Amavut anul trecut şi am dezvoltat o verificare, spectaculoasă zic eu, pesegmentul TVA la acele persoane fizice care în ultimii ani, în 2006-2008, auderulat tranzacţii (imobiliare - n.r.) în nume...Vă pot spune că acolo amstabilit aproximativ 150 milioane de euro. Din aceste 150 milioane de euro amîncasat 20 de milioane de euro", a afirmat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar,la emisiunea "După 20 de ani".

El a arătatcă diferenţa de 130 de milioane de euro face obiectul contestărilor şi alacţiunilor în instanţă.

Blejnar aprecizat că la momentul controlului a impus sechestre sau măsuri asiguratoriiaproape în totalitate, pentru a bloca posibilitatea înstrăinării patrimoniuluicătre alte persoane.

ŞefulFiscului a amintit că un mare dezvoltator a încercat chiar în timpulcontrolului să înstrăineze bunurile imobiliare.

"Amavut o luptă, aşa, cu ghilimele de rigoare, prin direcţia juridică, vreojumătate de an până am reuşit să-i anulăm acea hotărâre…avea o hotărâre a uneisocietăţi prin care a aportat toate bunurile în persoană fizică la o societatecomercială. Am reuşit s-o anulăm, am câştigat în instanţă şi în zilele următoare, vă potspune, aşa ca premieră, vom trece la valorificarea bunurilor",a spus preşedintele ANAF.

El nu adorit să spună cine este persoana vizată, arătând că există în codul de procedurăfiscală un articol care se referă la secretul fiscal şi nu-i permite sădezvăluie nume.

Surse oficiale au declaratulterior că persoana ale cărui bunuri imobliare vor fi valorificate este omulde afaceri Robert Negoiţă.

ANAF aînceput pe 24 septembrie un control privind tranzacţiile din sectorul imobiliarrealizate de Robert Negoiţă în perioada 2006-2008, pentru a verifica dacătrebuie plătită TVA la aceste operaţiuni.

În urmaverificărilor, ANAF a considerat că Negoiţă datorează bugetului de stat suma de120 milioane de lei (aproximativ 28 milioane de euro), reprezentând TVAaferentă tranzacţiilor imobiliare derulate în perioada 2006-2008 şi penalităţi.

Surse dinANAF au declarat că omul de afaceri a înstrăinat în timpul controluluiapartamente, terenuri şi loturi de parcare în valoare de 66,6 milioane de leicătre fratele şi tatăl său, astfel că Fiscul nu a putut dispune măsuriasiguratorii şi pentru aceste bunuri.

Persoanelefizice care efectuează tranzacţii imobiliare în scop personal sunt scutite de plataTVA, iar această facilitate a fost utilizată de numeroşi dezvoltatori care auînregistrat tranzacţiile în nume personal şi nu prin intermediul unor firme.Fiscul consideră însă că dovedirea unor acte de comerţ derulate de o persoanăfizică implică automat că acesta este plătitor de TVA şi nu se aplică scutireade taxă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-14Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image