2018-12-12 05:02


Fiul preşedintelui secţiei penale de la Tribunalul Cluj, reţinut de DIICOT

 |  14:05
Fiul preşedintelui secţiei penale de la Tribunalul Cluj, reţinut de DIICOT

Fiul preşedintelui Secţiei penale a Tribunalului Cluj a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism într-un dosar privind infracţiuni legate de licitaţii online, informează Mediafax.

Fiul magistratului Ioana Nora Boiciuc este acuzat de infracţiuni informatice,potrivit unor surse judiciare.

El a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, în acest dosar au fost reţinute două persoane, între care fiul preşedintelui Secţiei penale a Tribunalului Cluj.

Cele două persoane sunt cercetate într-un dosar instrumentat de Biroul DIICOT Sibiu în care, în urmă cu două săptămâni, au fost audiate alte persoane din mai multe judeţe, pentru fraude informatice. Persoanele respective sunt din Sibiu, Vâlcea, Alba, Mureş, Cluj şi Bucureşti, la fel şi victimele din dosar.

Potrivit surselor citate, prejudiciul estimat este de aproximativ 100.000 de euro.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, împreună cu procurorii DIICOT Sibiu, au făcut, în iulie, 14 percheziţii domiciliare în judeţele Alba, Mureş, Cluj, Vâlcea şi în Bucureşti, pentru a destructura un grup infracţional specializat în fraude informatice, se arăta într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Membrii grupării sunt suspectaţi că începând cu anul 2010 şi până în prezent au postat anunţuri privind vânzarea fictivă a unor autoturisme pe mai multe site-uri de profil.

Pentru inducerea în eroare a potenţialilor cumpărători, aceştia au afişat preţuri atractive şi au convins mai multe persoane să facă transferuri de bani prin Western Union. Cumpărătorii trebuiau să facă dovada posesiei unei sume de bani suficiente pentru achiziţia autoturismelor, fapt pentru care le era indicat să depună suma de bani pe numele lor şi să trimită o copie scanată după formularul de depunere, care conţinea şi codul de control al transferului.

Dacă victimele nu trimiteau copia formularului, li se trimitea un link care, după accesare, le direcţiona pe un site de phishing (site care, deşi conţinea cuvintele western union, nu aparţinea acestei companii, fiind un site fals, clonat special pentru copierea codului de control al transferului).

Odată intraţi în posesia acestui cod de control, membrii grupării au falsificat cărţile de identitate ale victimelor, prezentându-se cu acestea la ghişeele operatorilor pentru retragerea sumelor de bani, prezentând documente de identitate foarte bine falsificate.

Iniţial, au fost audiate 42 de victime, prejudiciul depăşind atunci 50.000 de euro şi fiind identificaţi 11 membri ai grupării.

Cercetările au fost efectuate împreună cu poliţişti ai BCCO Bucureşti, BCCO Cluj, BCCO Târgu Mureş, SCCO Vâlcea şi SCCO Sibiu, şi cu sprijinul Direcţiei de Operaţiuni Speciale şi Serviciului Român de Informaţii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...