2016-10-26 01:49

ULTIMA ORA


FMI: Acordul convenit de zona euro nu este o soluţie completă

 |  10:19
FMI: Acordul convenit de zona euro nu este o soluţie completă

Economistul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Olivier Blanchard, a declarat, duminică, că acordul convenit săptămâna trecută de ţările europene pentru creşterea integrării economice este un pas în direcţia bună, dar nu o soluţie completă pentru criza datoriilor zonei euro.

'Sunt mai optimist decât în urmă cu o lună. Cred că au fost făcute progrese (…) Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută este important, este o parte a soluţiei, dar nu soluţia completă', a declarat Blanchard la o conferinţă organizată la Tel Aviv.

Deși Marea Britanie (a treia economie din zona euro) a refuzat să se alăture celor 17 state membre ale zonei euro şi altor nouă state membre ale UE, liderii europeni au convenit, vineri, la Bruxelles, să modifice tratatul pentru o mai mare integrare economică și să furnizeze împrumuturi de până la 200 miliarde de euro către FMI.  'Angajamentul de a ne oferi 200 de miliarde de euro reprezintă o diferenţă semnificativă în sensul că acum putem să mergem şi la alte ţări să le spunem 'europenii ne-au dat bani, ne puteţi ajuta şi voi?', a afirmat Blanchard.  Pe de altă parte, guvernatorul Băncii centrale a Germaniei a ţinut să elimine speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană îşi va extinde mandatul. Jens Weidmann consideră că este sarcina guvernelor şi nu a BCE să rezolve criza cu sprijin financiar, cu toate că acesta vede acordul convenit săptămâna trecută drept un real progres.

'Mandatul pentru redistribuirea banilor contribuabililor între statele membre nu face parte din politica monetară. Finanţarea datoriilor suverane prin băncile centrale este interzisă de tratat', a subliniat Weidmann, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-12-09

TAGURI: Olivier_Blanchard, FMI, euro, acordComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Acord fals. Scandal M10-ALDE Scandal politic, după ce Departamentul de comunicare al ALDE a anunțat semnarea unui acord de... 13 Oct 2016 | (1)
Eșec la reuniunea pentru Siria. Un nou armistițiu mai are de așteptat acordul diplomaților Reuniunea de la Lausanne pe tema războiului din Siria, la care au participat reprezentanţii... 16 Oct 2016 | (0)