2019-02-22 02:13


FMI anticipează şi pentru 2011 riscuri de creştere a preţurilor alimentelor şi energiei în România

 |  16:57
FMI anticipează şi pentru 2011 riscuri de creştere a preţurilor alimentelor şi energiei în România

FMIanticipează şi pentru 2011 riscuri de creştere a preţurilor pentru alimente şienergie în România, generate de o posibilă "revitalizare" apreţurilor mărfurilor pe plan mondial, iar continuarea deprecierii monedeinaţionale ar pune o presiune suplimentară pe rata inflaţiei, potrivit FMI.

"Continuarearevitalizării preţurilor mărfurilor pe plan mondial ar putea creşte preţurilela alimente şi energie mai mult decât se anticipează. Nevoia de a creştepreţurile administrate, ca parte a unui proces de ajustare mai agresiv înanumite întreprinderi publice ar putea, de asemenea, să genereze presiuniasupra preţurilor de consum", se arată într-un raport al FMI.

FMImai arată că o continuare a deprecierii monedei naţionale ar genera, deasemenea, presiuni asupra preţurilor de consum.

Peparcursul anului trecut, moneda naţională a fost mai puternică în prima parte aanului, dar s-a depreciat uşor în a doua jumătate, până la un nivel al cursuluimediu de 4,2925 lei/euro. Deprecierea leului are impact direct asupra creşteriipreţurilor pentru anumite servicii, cum ar fi telefonia mobilă, ale cărortarife sunt calculate în euro.

Pede altă parte, instituţia financiară consideră că efectele de runda a doua caurmare a majorării TVA ar putea fi mai mici decât cele proiectate, astfel căeste propabilă încadrarea inflaţiei în intervalul ţintit de BNR pentru acestan, 2-4%.

Ratainflaţiei s-a plasat la 7,96% anul trecut, după ce preţurile au urcat cu 0,5%în decembrie, iar avansul a fost aproape dublu faţă de nivelul raportat în2009, în special din cauza majorării TVA şi a scumpirilor la anumite alimente,combustibili, tutun şi servicii.

Celmai mare impact asupra indicelui preţurilor de consum l-au avut scumpirileînregistrate la tutun (26,34%) şi combustibili (15,38%), cu ponderi mari încoşul utilizat de INS.

Laalimente, cea mai mare creştere de preţ a fost consemnată la cartofi (45%), iarscumpiri importante au mai fost înregistrate şi la alte produse alimentare, cumar fi legume şi conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), uleicomestibil (21%) şi miere (10,3%).

Pepartea mărfurilor nealimentare, preţurile la energia termică au urcat cu 12%.

Pentru2010, banca centrală a revizuit de mai multe ori prognozele de inflaţie, încontextul în care Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24% începând culuna iulie.

GuvernatorulBNR, Mugur Isărescu, a declarat în noiembrie că banca centrală a calculat căimpactul majorării TVA asupra inflaţiei ar putea fi mai mare la sfârşitulanului de 2,4 puncte procentuale.

BNRa ratat pentru al patrulea an consecutiv ţinta de inflaţie, stabilită la 3,5%plus/minus un punct procentual, iar majoritatea analiştilor economici seaşteaptă ca nici în 2011 inflaţia să nu se încadreze în nitervalul ţintit.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-01-31
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...