2017-01-18 15:04

ULTIMA ORA


FMI cere renunţarea la preţurile reglementate pentru producţia de gaze naturale şi energie electrică

 |  12:31
FMI cere renunţarea la preţurile reglementate pentru producţia de gaze naturale şi energie electrică

FondulMonetar Internaţional (FMI) a cerut marţi, într-o întâlnire cu ministrulEconomiei, Ion Ariton, renunţarea la preţurile reglementate pentru producţia degaze naturale şi energie electrică şi prezentarea unei noi formule de calcul.

"Nesolicită reverificarea preţurilor. (...) Preţurile să fie liberalizate, şi încursul acestui an să ne prezentăm cu o noua formă de calcul, că suntprobleme", a declarat Ariton după discuţii de aproape două ore cureprezentanţii FMI.

Ela adăugat că liberalizarea preţurilor reglementate nu înseamnă neaparatcreşterea tarifelor plătite de populaţie.

În2010, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE),instituţie care are rolul de a stabili preţurile la energie şi gaze, a anunţatcă va comanda un studiu privind impactul renunţării la preţurile reglementateale gazelor şi electricităţii.

ÎnRomânia aproape toţi producătorii de electricitate sunt obligaţi de ANRE săaloce o parte a producţie pentru consumul populaţiei, la preţuri stabilite deAutoritate. De asemenea, gazele produse de OMV Petrom (SNP) şi Romgaz Mediaş,au preţuri de producţie stabilite de ANRE.

Omisiune FMI - CE se află la Bucureşti pentru a şaptea evaluare a acorduluistand-by, în care se va analiza îndeplinirea obiectivelor stabilite pentruultimul trimestru din 2010 şi vor fi negociate condiţiile privind un nou acord,de tip preventiv. Vizita se va încheia în data de 8 februarie.

Româniaare în derulare un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţiifinanciare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde deeuro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-11-26Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image