2017-01-21 00:16

ULTIMA ORA


FMI: Datoriile statelor dezvoltate ar putea cauza o criză fiscală

 |  13:27
FMI: Datoriile statelor dezvoltate ar putea cauza o criză fiscală
Datoriile statelor dezvoltate, estimate să atingă în acest an un nivelrecord pentru perioada de după Al Doilea Război Mondial, sunt nesustenabile şiriscă o viitoare criză fiscală, a declarat directorul general adjunct alFondului Monetar Internaţional (FMI), John Lipsky, citat de Bloomberg.

Înmedie, datoriile statelor dezvoltate vor depăşi 100% din Produsul Intern Brutîn acest an pentru prima dată de la război, a spus Lipsky, într-un discurssusţinut la Beijing.

"Impactul negativ al crizei asupra finanţelor publice trebuie rezolvatînainte să înceapă să afecteze recuperarea şi să creeze noi riscuri. Principalaprovocare este de a evita o potenţială criză fiscală şi de a crea, în acelaşitimp, locuri de muncă, susţinând şi coeziunea socială", aspus oficialul Fondului.

Viziunea luiLipsky contrazice opiniile laureatului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz,exprimate la acelaşi forum, potrivit căruia pentru favorizarea creşterii suntnecesari noi stimuli fiscali, iar statele europene, concentrate pe austeritate,au perspective slabe.

Investitoriiar putea creşte randamentele cerute pentru obligaţiunile pe termen lung alestatelor cu 1-1,5 puncte procentuale, a afirmat Lipsky, ca urmare a uneimajorări de 0,25 puncte procentuale de la debutul crizei financiare şi aaşteptărilor privind o cerere în urcare pentru împrumuturi în perioadaurmătoare.

Datoriapublică totală a Statelor Unite depăşea 14.000 miliarde de dolari la sfârşitulanului trecut, în urcare cu 72% faţă de 2005, în timp ce datoria Japoniei estede aproape două ori mai mare raportat la PIB-ul de circa 5.000 de miliarde dedolari.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image