2018-12-18 17:20


FMI nu are bani pentru Spania şi Italia

 |  10:10
FMI nu are bani pentru Spania şi Italia

Dacă se menţine modelul contribuţiei cu o treime la pachetele de ajutor extern pentru ţările din zona euro, folosit în cazurile Greciei, Irlandei şi Portugaliei, Fondul Monetar Internaţional dispune de fonduri insuficiente pentru salvarea din criză a Spaniei şi Italiei.

FMI dispune în prezent de 280 miliarde de euro (400 miliarde de dolari),insuficinte pentru a ajuta şi Spania şi Italia, iar instituţia se intreabădacă printr-o implicare mai puternică îşi va risca banii şi credibilitatea, informează Financial Times, citat de Mediafax.

Dacă se aplică acelaşi model folosit pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia, FMI cu greu are bani să ajute Spania,în timp ce pentru Italia, este aproape imposibil. Dar din cauza nevoii disperate de credibilitate, FMI ar putea prelua rolul principal în a impune condiţii mai dure ţărilor creditate,  reducându-şi contribuţia financiară. Fiindcă Spania are un nivel relativ scăzut al datoriei raportate la PIB, este un candidat mai bun pentru ajutorul FMI decât Grecia. O contribuţie a FMI la un pachet de sprijin pentru Spania s-ar ridica la 200-300 de miliarde de euro, în timp ce instituţia are disponibile în prezent fonduri de circa 280 miliarde de euro.

O alternativă pentru Spania ar fi şi o linie flexibilă de creditare, instrument lansat de FMI pentru statele cu probleme ale balanţei de plăţi, dar cu economie solidă. În acest caz FMI nu mai poate avea o contribuţie solidă pentru Italia. Experţii susţin chiar că, dacă Italia ajunge într-o criză de fonduri, atunci problema este deja una la nivelul întregii Europe, iar soluţia nu mai poate fi individuală. "FMI poate susţine economii medii şi mici. Nu poate sprijini zona euro. Asta va trebui să fie treaba Băncii Centrale Europene", consideră Domenico Lombardi, fost reprezentant al Italiei la FMI, relatează Mediafax.

Deşi zona euro trebuie să importe credibilitate, orice implicare a FMI în Spania şi Italia va fi privită cu suspiciune de unele state emergente. Una din perspective, în acest caz, ar fi ca liderii europeni să permită FMI să aibă mai multă putere


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-01-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...