2018-12-10 16:12


FMI: Petrolul este o resursă tot mai rară, iar preţurile ar putea creşte puternic

 |  12:46
FMI: Petrolul este o resursă tot mai rară, iar preţurile ar putea creşte puternic
Fondul Monetar Internaţional (FMI)avertizează că economia globală intră într-o perioadă în care petrolul va fitot mai greu de găsit, care ar putea fi marcată de o creştere puternică apreţurilor.

FMI noteazăcă tensiuniledin piaţă sunt tot mai puternice, pe fondul cererii în creştere abruptă de pepieţele emergente aflate în expansiune puternică, precum China,care contrastează cu problemele de producţie, în special în contextulexploatărilor ajunse la maturitate.

"Existăun risc ca tensiunile dintre cerere şi ofertă să se intensifice din nou, iarpreţurile să crească rapid", a declarat Thomas Helbling, consilier alDepartamentului de Cercetare al FMI şi autor al unui raport prezentat joi deinstituţia de la Washington.

Preţulpetrolului a depăşit în această săptămână 120 de dolari pe baril pentru primadată în ultimii doi ani şi jumătate. Preţul petrolului Brent, una dintrecotaţiile de referinţă la nivel mondial, a urcat cu aproape opt dolari pe barilîn ultimele cinci zile, atingând miercuri un maxim de 122,3 dolari pe baril.

Rezultateleunui sondaj efectuat de Reuters în rândul traderilor de petrol indică majorarea preţului la peste 130 dedolari pe baril până la sfârşitul acestui an.

Evoluţiapieţei petrolului aprinde semnale de alarmă cu privire la inflaţie şi larevenirea economiei globale, care ar putea fi afectată puternic de scumpireaenergiei.

FMI noteazăcă, dacă tensiunile dintre cerere şi ofertă se vor intensifica, preţurile petrolului ar putea urcala niveluri apropiate de maximele istorice atinse în vara lui 2008,de aproape 150 dolari pe baril.

Astfel, dinanaliza FMI rezultă că, în cel mai probabil scenariu, o accentuare treptată şimoderată a "rarităţii" petrolului ar avea un impact redus pe termenmediu asupra creşterii economice globale.

O scăderemai abruptă, de până la un punct procentual, a ritmului de creştere a trenduluide ofertă, aflat în prezent la 1,8%, ar frâna creşterea economică globală cumai puţin de 0,25 puncte procentuale pe termen mediu şi lung, reiese dincalculele FMI.

Estimărileactuale ale FMI plasează creşterea economică anuală a produsului intern brutmondial la circa 4,6% în perioada 2011-2015.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-06-19
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...