2019-02-23 04:51


Fondul Proprietatea va ataca în instanţă decizia Romgaz de a dona 400 milioane lei la buget

 |  13:21
Fondul Proprietatea va ataca în instanţă decizia Romgaz de a dona 400 milioane lei la buget

FondulProprietatea va ataca în instanţă decizia Romgaz de a dona 400 milioane lei labugetul de stat, apreciind că operaţiunea va avea consecinţe grave asupra profituluiRomgaz, acţionarilor, regulilor de guvernanţă corporativă şi percepţieiinvestitorilor străini privind piaţa locală de capital.

Anunţula fost făcut miercuri de Franklin Templeton Investment Management Limited,administratorul Fondului Proprietatea.

MinisterulEconomiei, care deţine 85% din acţiunile Romgaz, a decis în AGA companiei, la30 noiembrie, donaţia de 400 de milioane de lei către bugetul statului. Încalitate de acţionar minoritar, cu 15% din acţiuni, Fondul a votat împotrivadeciziei.

"Înţelegemnevoia statului român de a-şi finanţa deficitul bugetar, dar astfel de deciziitrebuie luate doar într-o perspectivă pe termen lung. Cum donaţia a fost dejasusţinută de Ministerul Economiei, anticipăm efecte negative asupra mediuluiromânesc de investiţii şi considerăm că poate fi afectat chiar ratingul de ţarăal României", a declarat în comunicat preşedintele executiv al TempletonEmerging Markets Group, Mark Mobius.

Elapreciază că o astfel de decizie, "arbitrară şi nedreaptă", ar fi îndetrimentul Romgaz, al acţionarilor minoritari şi al mediului de afaceri înansamblu.

"Capacitateaguvernului de a impune astfel de decizii asupra unor companii va trimite unmesaj îngrijorător investitorilor internaţionali şi va afecta reputaţia pieţeide capital din România", a spus el.

Deşia propus guvernului şi conducerii Romgaz o soluţie alternativă sub forma unuidividend special care ar fi permis un tratament corect şi egal pentru toţiacţionarii, Fondul este nevoit să înceapă o acţiune în justiţie pentru a-şiproteja acţionarii, solicitând anularea aceastei donaţii, conformcomunicatului.Astfel, Fondul Proprietatea recomandă ferm conducerii Romgaz să nu aprobetransferul sumei la bugetul de stat întrucât printr-o astfel de măsură ar puteadeveni răspunzătoare personal pentru această acţiune împotriva intereselorcompaniei şi ale acţionarilor minoritari, se menţionează în comunicat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-09-15
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...