2017-01-23 00:33


Forma cuvintelor „ţigan” şi „jidan” nedecisă de Academia Română

 |  11:57
Forma cuvintelor „ţigan” şi „jidan” nedecisă de Academia Română

Marius Sala, vicepreşedinte al Academiei Române şi director al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti” a declarat, miercuri, că Academia Română nu a stabilit încă forma viitoare a sensurilor cuvintelor „ţigan” şi „jidan” din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX), datorită nefinalizării discuţiilor cu cele două comunităţi.

Noua ediție a DEX-ului ar fi trebuit să „iasă în curând” de la tipografie şi să „cuprindă toate modificările solicitate”, dar Marius Sala e explicat că „nu s-a decis nimic pentru că nu există încă acordul părţilor”.

„Institutul de Lingvistică nu a luat încă nicio hotărâre. Noi am făcut nişte propuneri pe care le-am dat celor două comunităţi şi avem discuţii în continuare să vedem dacă sunt de acord cu forma pe care am propus-o”, a precizat acesta.

Mai multe organizaţii nonguvernamentale naţionale şi internaţionale sprijină solicitarea Agenţiei de Dezvoltare Comunitară „Împreună” care a propus schimbarea sensul cuvântului „ţigan” în DEX. De asemenea, în 8 august, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România (CMCAR) a solicitat scoaterea cuvântul „jidan” din DEX, considerat insultător la adresa evreilor. Conform CMCAR termenul era definit ca „un cuvânt popular şi peiorativ”  fiind ulterior prezentat publicului larg ca un cuvânt „familiar” care ar fi putut înlocui cuvântul „evreu”.

Vicepreşedintele Academiei Române a promis că în următoarea ediţie a DEX se va schimba această formulare, în sensul revenirii la vechea explicaţie. Maximilian Katz, director al Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului, a declarat că acest termen este ofensator, lucru neexplicat în DEX și că „era auzit de evrei atunci când erau urcaţi în trenurile morţii”, în cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Academia Română a luat o expresie profund antisemită şi a transformat-o într-un cuvânt legitim”, a completat Katz. De asemenea, aceasta consideră folosirea termenului o insultă „rasistă, arătând ura faţă de neamul evreiesc, ura faţă de religia iudaică, îi defăimează pe evrei pe motive etnice şi incită la violenţă împotriva lor”, iar utilizarea cuvântului este ilegală intrând sub incidenţa legii care interzice simboluri cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

„Am spus că regretăm, că este vorba de o eroare şi că vom face, în viitoarele ediţii, corecturile necesare, pentru a fi mai clari în legătură cu folosirea unor termeni care pot să producă nemulţumiri”, a explicat Sala, menţionând că va fi introdusă, „pentru prima dată în lexicografia românească”, indicația „nerecomandabil”, în legătură cu acest termen, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-09-20

TAGURI: țigan, jidan, DEX, Academia Română, xenofobie, antismeitismComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image