2018-12-13 15:41


Fostele state URSS au semnat acordul pentru zona de liber schimb

 |  12:48
Fostele state URSS au semnat acordul pentru zona de liber schimb

Ucraina şi alte foste republici sovietice au ajuns la un acord pentru a crea o zonă de liber schimb, potrivit declarației de marţi seară a primului ministru rus, Vladimir Putin.

După discuţii la Sankt Petersburg cu omologii săi din Comunitatea Statelor Independente (CSI, ex-URSS mai puţin statele baltice şi Georgia) Putin a declarat că: "Am convenit să semnăm astăzi un acord asupra unei zone de liber schimb (…) După lungi negocieri, intense şi constructive, am rezolvat principala problemă". Premierul rus a explicat că acesta este un acord "fundamental ce stabileşte baza relaţiilor noastre economice şi comerciale pe termen lung".   Declarațiile lui Putin intervin la câteva ore după ce UE a anunţat amânarea unei vizite, programate joi la Bruxelles, a preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici. Vizita acestuia avea drept scop depășirea tensiunilor în urma condamnării Iuliei Timoşenko și reluarea negocierilor privind un acord de asociere cu o importantă componentă comercială.

Înainte de dezmembrarea URSS, în 1991, Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan şi Ucraina au format o uniune asemănătoare.

Fiindcă documentul pe care aceste ţări l-au semnat deja în 1994, privind un acord pentru crearea unei zone de liber schimb, nu a fost ratificat de numeroase state, mai ales de Rusia, acest proiect nu a văzut niciodată lumina zilei.

Moscova încearcă să atragă Ucraina în cadrul uniunii vamale creată de Federația Rusă, Kazahstan şi Belarus, începând cu vara anului 2010. Ucrainenii însă preferă mai degrabă să "coopereze" cu această structură decât să i se alăture, cu toate că Moscova cere Kievului să se întoarcă de la UE, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-10-29

TAGURI: Vladimir Putin, Ucraina, uniune vamală, acord
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...