2017-01-24 11:12


Fostul preşedinte al ANOFM, Silviu Bian, eliberat din arest

 |  20:03
Fostul preşedinte al ANOFM, Silviu Bian, eliberat din arest

Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, eliberarea din arest a fostului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, astfel că acesta va fi judecat în stare de libertate în procesul de corupţie. Decizia Curţii este definitivă, astfel că Bian părăseşte arestul preventiv, informează Mediafax.

Silviu Bian şi alţi doi directori din instituţie au fost deferiţi justiţiei de procurorii anticorupţie pentru luare de mită şi complicitate la această faptă, după ce fostul preşedinte al ANOFM a primit în total peste 270.000 de euro de la opt angajaţi din cadrul unor proiecte. Pe 9 noiembrie 2011, Silviu Bian a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, acesta fiind acuzat de procurorii anticorupţie de luare de mită, în formă continuată. Alături de acesta mai fi judecată şi Alexandra Maria Ţichindelean, director al Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM (OIPOSDRU), pe care procurorii o acuză de luare de mită, precum şi directorul executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov, Cristache Ristea, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată.

Mită pentru două proiecte

În rechizitoriul trimis instanţei de judecată, procurorii anticorupţie notează că începând cu data de 1 iulie 2010, la Centrul Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov se află în derulare două proiecte destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri europene respectiv “Pregătirea aprofundată, continuă în serviciul public de ocupare – PACSPO” şi “Învăţământ continuu aprofundat pentru România – ICAR” pentru care a fost alocată finanţarea maxim admisă în cuantum de cinci milioane de euro pentru fiecare proiect.

În perioada decembrie 2010 - octombrie 2011, mai arată sursa citată, Silviu Bian, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, a primit suma totală de 1.058.500 de lei, echivalentul a aproximativ 250.574 de euro, şi 22.000 de euro de la opt angajaţi în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR pentru a vira 25% din costul proiectelor reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Funcţionarii respectivi, arată anchetatorii, făceau parte din echipa de implementare a proiectelor şi erau angajaţi pe bază de contracte civile la o societate comercială parteneră în cadrul acestor proiecte iar refuzul lui Bian de a aloca contribuţia din fonduri publice ar fi avut drept consecinţă întreruperea proiectelor şi, implicit, privarea respectivilor funcţionari de retribuţiile primite pentru activităţi în cadrul proiectelor.

Banii i-au fost daţi lui Bian de directorul executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov, Cristache Ristea, care s-a ocupat şi de colectarea sumelor de la funcţionarii care dădeau lunar, în acest scop, o parte din retribuţiile primite în cadrul proiectelor.

Din suma totală pretinsă, în 15 octombrie, Bian a primit de la aceiaşi funcţionari, prin intermediul lui Ristea, 82.000 de lei, reprezentând o parte din retribuţiile aferente lunii septembrie. Cu această ocazie, procurorii anticorupţie au organizat o acţiune în urma căreia l-au prins pe Bian în flagrant delict primind banii.

Procurorii anticorupţie mai arată că Alexandra Maria Ţichindelean, în calitate de director al OIPOSDRU din ANOFM, în cursul lunii august, a primit de la un angajat al aceleiaşi firme partenere în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR 10.000 de lei cu titlu de mită. Banii au fost primiţi după efectuarea unui control la societatea respectivă pentru a favoriza societatea comercială în situaţia unor controale ulterioare.

Arest preventiv şi sechestru pe bunuri

Procurorii au pus sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând fostului preşedinte al ANOFM în vederea despăgubirii persoanelor prejudiciate. În 16 octombrie 2010, Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Bian, confirmat ulterior şi de Curtea de Apel Bucureşti. Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Bucureşti, unde Bian a cerut liberarea provizorie sub control judiciar, solicitare ce a fost respinsă. El a făcut recurs, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia acestuia şi a dispus eliberarea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-26Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image