2017-01-17 09:28

ULTIMA ORA


Fostul preşedinte tunisian Ben Ali şi soţia sa, condamnaţi la 35 de ani de închisoare

 |  12:50
Fostul preşedinte tunisian Ben Ali şi soţia sa, condamnaţi la 35 de ani de închisoare
Preşedintele tunisian demis Ben Ali şisoţia acestuia au fost condamnaţi în contumacie, luni, la pedepse de 35 de anide închisoare şi amenzi în valoare de 45 de milioane de euro pentru deturnarede fonduri.

Această condamnare, în prima zi a unui proces deschis luni, areloc în timp ce fostul preşedinte tunisian a încercat să se explice. El aafirmat într-un mesaj că nu a cerut niciodată să se tragă în mulţime în timpulrevoltei care l-a îndepărtat de la putere şi că a fost determinat să părăseascăţara printr-un "şiretlic".

În afarăde închisoare, Ben Ali şi soţia acestuia Leila Trabelsi au primit douăamenzi de 50 de milioane de dinari (25 de milioane de euro) şi 41 de milioanede dinari (20,5 milioane de euro). Aceste pedepse sunt pentru momentmai mult simbolice, deoarece fostul preşedinte şi soţia acestuia sunt refugiaţiîn Arabia Saudită din 14 ianuarie.

"Tribunalulde primă instanţă a considerat îndreptăţite faptele reproşate lui Zine ElAbidine Ben Ali şi Leila Trabelsi", a declarat judecătorul Touhami Hafidupă şase ore de deliberări, citind verdictul în faţa a circa 20 de jurnalişti.Nicio manifestare de bucurie nu a fost constatată la începutul serii în centrulTunisului.

"Esteo glumă", a declarat Beyrouth Akram Azoury, avocatul libanez al lui BenAli, în opinia căruia "niciun tribunal din Europa nu poate recunoaşteacest proces". El a adăugat că îşi va sfătui clientul să părăsească ArabiaSaudită pentru a merge în Uniunea Europeană, unde, potrivit lui, va beneficiade imunitate împotriva extrădării.

Pe dealtă parte, tribunalul a acceptat amânarea până la 30 iunie a unui al doileadosar al procesului pentru ca cei patru avocaţi tunisieni, acordaţi din oficiu,să aibă timp să pregătească apărarea.

BenAli, care a condus ţara cu mână de fier timp de 23 de ani, este urmărit în douăcazuri. Primul o vizează pe Trabelsi, în urma descoperirii a unor importantesume de bani şi bijuterii de valoare într-un palat din Sidi Bou Said, laperiferia de nord a capitalei Tunis.

În aldoilea dosar, care îl vizează doar pe el, fostul preşedinte este acuzat dedeţinere de arme şi stupefiante, găsite de poliţie într-un alt palat.

Eleste pasibil, potrivit Ministerului Justiţiei, cu pedepse de la cinci la 20 deani de închisoare pentru aceste delicte, pe care le neagă în bloc. Pedeapsapronunţată este mai mare deoarece judecătorul a luat în considerare mai multedetalii.

Ben Alişi membrii anturajului săi urmează ca ulterior să fie judecaţi de jurisdicţiimilitare în cazul mai multor capete de acuzare, între care omucidere voluntară,tortură sau trădare, dintre care unele sunt pasibile de pedeapsa cu moartea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image