2017-01-21 04:17

ULTIMA ORA


Franța cere sancţiuni 'fără precedent' împotriva Iranului

 |  07:12
Franța cere sancţiuni 'fără precedent' împotriva Iranului

Pentru a convinge Iranul că 'trebuie să ia în discuţie' renunţarea la activităţile sale nucleare preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a propus luni Germaniei, Marii Britanii, SUA, Japoniei, Canadei şi Comisiei Europene să adopte 'noi sancţiuni de o amplitudine fără precedent' împotriva acestei țări.

Într-un comunicat al Preşedinţiei franceze se precizează că Franţa propune tuturor statelor care doresc să se angajeze în acest demers 'sistarea achiziţiilor de petrol iranian' și 'îngheţarea' proprietăţilor Băncii Centrale iraniene.

'Iranul continuă să desfăşoare de zece ani un program nuclear ilegal şi dezvoltă o capacitate nucleară militară', a argumentat preşedintele francez. Programul nuclear al Teheranului a devenit un subiect cu prioritate după ultimul raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

De asemenea, Peter Van Loan, reprezentantul Guvernului canadian în Camera Comunelor, a anunţat impunerea unor noi sancţiuni împotriva Iranului prin blocarea tuturor tranzacţiilor cu Republica Islamică al cărei program nuclear nelinişteşte comunitatea internaţională.

'Canada în parteneriat cu aliaţii săi apropiaţi a întărit luni sancţiunile împotriva Iranului. Sancţiunile noastre îi vizează pe liderii cunoscuţi ai Gardienilor Revoluţiei şi blochează practic toate tranzacţiile cu Iranul, inclusiv cele cu banca centrală', a afirmat Van Loan în Camera Comunelor.

Totodată, situaţia drepturilor omului în Iran a fost condamnată luni printr-o rezoluţie anuală, cu un număr record de voturi, de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Textul a fost adoptat cu 86 de voturi pentru, cu şase mai mult decât anul trecut, în timp ce numărul voturilor contra s-a redus de la 44 la 32.

Rezoluţia condamnă 'tortura, tratamentele şi pedepsele crude, inumane şi degradante, inclusiv biciuiri şi amputări', comise de autorităţile de la Teheran, și a fost propusă spre adoptare de Canada. Textul deplânge 'creşterea dramatică' a folosirii pedepsei cu moartea, în special în cazul minorilor. În plenul Adunării Generale, rezoluţia a fost calificată ca 'duşmănoasă' de către reprezentantul guvernului iranian, Mohammed Javad Larijani, un consilier al Ghidului suprem iranian, ayatolahul Ali Khamenei, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-01

TAGURI: sancțiuni, nuclear, Iran, FranțaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image