2017-01-19 00:09

ULTIMA ORA


Franța: Dispute pe tema renunțării la energia nucleară

 |  10:51

În plină dezbatere pe tema viitorului atomului, Henri Proglio, preşedinte-director general al grupului energetic EDF, a avertizat, miercuri, că renunţarea la energia nucleară în Franţa ar pune în pericol un milion de locuri de muncă.

Un număr de 400.000 de locuri de muncă ale filierei nucleare ar fi amenințate și 500.000 de locuri de muncă din întreprinderile localizate în prezent în Franţa, foarte mari consumatoare de energie, ar risca să se mute în străinătate, dacă energia nucleară ar fi abandonată. La acest număr se adaugă 100.000 de locuri de muncă viitoare ocazionate de dezvoltarea sectorului nuclear mondial. 'În total, un milion de locuri de muncă ar fi puse în pericol şi aceasta ar costa între 0,5 şi 1 procent din PIB', a averizat preşedintele EDF, care dispune de un parc nuclear de 60 de centrale. În urma catastrofei de la Fukushima, Germania, Elveţia şi Belgia au anunţat deja renunţarea la energia nucleară. În Franţa, energia atomică se anunţă drept unul dintre subiectele campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2012, mai ales că 75% din producţia electrică este în prezent de origine nucleară.

De asemenea, preşedintele EDF a estimat, marţi, că o reducere a ponderii nuclearului în producţia de electricitate ar determina o creştere de 25% a emisiilor de gaze cu efect de seră.

În contextul în care dezbaterea pe tema energiei atomice divizează stânga cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale, patronatul din sectorul electricităţii a lansat la începutul săptămânii o ofensivă pentru a avertiza împotriva consecinţelor renunţării la acest tip de energie, informează Agerpres.  


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-04

TAGURI: Franța, nuclear, disputeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image