2018-12-14 07:29


Fregata 'Regele Ferdinand' pleacă, vineri, în misiunea de impunere a embargoului asupra Libiei

 |  13:19
Fregata 'Regele Ferdinand' pleacă, vineri, în misiunea de impunere a embargoului asupra Libiei

Ceremoniamilitară prilejuită de plecarea fregatei "Regele Ferdinand" înoperaţia NATO "Unified Protector" va avea loc, vineri, în portulConstanţa, informează MApN, evenimentul urmând să se desfăşoare în prezenţaministrului Apărării, Gabriel Oprea.

Ceremoniamilitară prilejuită de plecarea fregatei "Regele Ferdinand" înoperaţia NATO "Unified Protector" va avea loc, vineri, în portulConstanţa, informează MApN, evenimentulurmând să se desfăşoare în prezenţa ministrului Apărării, Gabriel Oprea.

Fregata,comandată de comandorul Mihai Panait, va avea la bord pentru această misiune unechipaj alcătuit din 205 marinari şi va executa misiuni de impunere a embargouluiasupra Libiei, în Marea Mediterană.

Labordul navei se vor afla şi doi ofiţeri din Forţele Navale, care vor face partedin statul major al grupării navale NATO din Marea Mediterană.

MApNprecizează că, la ceremonie vor participa, alături de familiile marinarilorcare pleacă în misiune, reprezentanţi ai conducerii MApN, ai autorităţilorpublice locale, precum şi cadre militare în rezervă şi în retragere, veteranide război.

CSATa decis, la 23 martie, participarea la operaţiunile din Libia cu fregata Ferdinandşi 2 ofiţeri. Preşedintele Traian Băsescu a declarat la acea dată că CSAT ahotărât că România va participa la aplicarea embargoului legat de situaţia dinLibia cu fregata Regele Ferdinand şi cu doi ofiţeri de stat major, adică întotal cu 207 militari.

PreşedinteleBăsescu a precizat că CSAT a decis implicarea României cu fregata RegeleFerdinand şi cu doi ofiţeri de stat major la impunerea embargoului în ceea cepriveşte vânzarea de armament către Libia.

Ela explicat că acest lucru înseamnă că România va participa cu 205 militari labordul fregatei şi cu doi ofiţeri de stat major.

Costurileparticipării se ridică la 4,5 milioane de euro.

Larândul său, viceamiralul Aurel Popa, şeful SMFN, a declarat, la 30 martie, laParlament, că fregata Regele Ferdinand este pregătită şi nu are limităritehnice pentru misiunea atribuită privind Libia.

"Dintoate punctele de vedere, fregata Regele Ferdinand este pregătită pentrumisiune din punct de vedere tehnic, din punct de vedere al echipajului şiatunci când este necesar va pleca în termenul stabilit", a spus Popa.

Ela mai spus, întrebat de câţi bani mai este nevoie pentru ca fregata Ferdinandsă ajungă la un nivel european, că nu se pune problema banilor, ci"problema parcurgerii etapei de modernizare care se va desfăşura înperioada următoare".

"Sumelenu sunt cunoscute, ele sunt în desfăşurare ca şi elemente şi vor fi anunţatecând vor fi parcurse aceste etape. Fregata mai are nevoie de armament derachete navă-navă şi armament de rachete navă-aer, plus îmbunătăţireasenzorilor şi alte elemente", a explicat el.

Popaa subliniat însă că "pentru această misiune nu există nicio limitaretehnică".

"Limitările,nu limitări tehnice, sunt date din punct de vedere al capabilităţilor pe carele are nava prin prisma faptului că nu a parcurs procesul de modernizare şi nuare armamentul pe anumite domenii, dar ea este acceptată şi afirmată la NATO,iar partenerii o folosesc la toate operaţiile la care ea are capabilităţi. Euinsist, însă, că această misiune este una normală, pe care echipajul şi nava,pe alte paliere, le-au desfăşurat şi în anii trecuţi şi că din punct de vederetehnic nu există absolut nicio problemă", a mai spus viceamiralul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-10-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...