2017-01-17 23:39

ULTIMA ORA


Frunda: UDMR trebuie să iasă din coaliţie şi trebuie purtată o discuţie cu USL

 |  16:28
Frunda: UDMR trebuie  să iasă din coaliţie şi trebuie purtată o discuţie cu USL
SenatorulUDMR Gyorgy Frunda susţine că Uniunea trebuie să iasă din coaliţie, din cauzaincapacităţii Guvernului de a adopta măsuri de stimulare economică, elapreciind şi că trebuie purtată în continuare o discuţie cu USL.

Frundamai susţine că există riscul ca un nou guvern să nu treacă de votulparlamentului.

SenatorulGyorgy Frunda a declarat marţi la RFI că nu crede că UDMR a închis uşa USL.

"Eu,personal, nu cred acest lucru. Colegii mei care conduc în clipa aceasta UDMR audeclarat că, dacă legea privind statutul minorităţilor naţionale nu va fiadoptată până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, atunci UDMR va ieşidin această coaliţie guvernamentală. Eu sunt printre cei care susţin că, pelângă acest fapt, ar trebui să ieşim din actuala coaliţie guvernamentalădatorită incapacităţii Guvernului de a adopta măsuri de stimulare economică şirelaxare financiară", a spus senatorul UDMR.

Înopinia sa, UDMR trebuie să poarte o discuţie cu USL.

"Noiavem obligaţia politică, e în interesul comunităţii noastre ca întotdeauna sădiscutăm şi cu opoziţia", continuă Gyorgy Frunda.

Elspune că, "dacă s-ar ajunge la confirmarea unui prim-ministru nou, UDMR aravea serioase reţineri în a vota un nou prim-ministru" şi crede că"această formulă ar cădea în Parlament".

GyorgyFrunda nu crede că s-ar impune schimbarea premierului Emil Boc.

"Nucred că se impune acest lucru. De obicei, preşedintele partidului care acâştigat alegerile parlamentare este fie preşedintele republicii, fieprim-ministru, astfel că această construcţie este logică: are putere să decidăimediat, nu trebuie să ceară aprobarea nimănui, nu are superiori în partid,poate lua oricând părerea corpurilor decizionale ale partidului. Problema e căPartidul Democrat acum câteva luni a anunţat o decizie politică potrivit căreiavrea ca preşedintele partidului să fie separat de persoana primului-ministru.Acest lucru, dacă era luat în serios, trebuia să se aplice încă înainte dealegeri. Din moment ce această decizie a partidului nu a fost implementată pânăla congres sau în timpul congresului, eu cred că există puţine şanse capremierul actual să fie schimbat", spune Gyorgy Frunda.

SenatorulUDMR apreciază că un nou Guvern ar pica testul din Parlament.

"Înmod pragmatic, cu atât mai puţin cred că există şanse de a-l schimba pe domnulBoc pe de o parte datorită relaţiei pe care o are faţă de preşedintelerepublicii, care nu cred că ar putea găsi o persoană mai pe placul domniei saleîn fruntea Guvernului ţării noastre. Pe de altă parte, ar exista pericoleserioase în momentul în care Guvernul ar intra pentru o confirmare prin vot înParlament. Ar exista şanse reale ca o nouă construcţie guvernamentală să cadăşi să mergem spre alegeri anticipate. Un asemenea vot ar fi foarte periculospentru coaliţia guvernamentală. Există deputaţi şi senatori din cadrulcoaliţiei care nu ar vota pentru un nou Guvern şi astfel acesta ar pica la vot",afirmă Gyorgy Frunda.

Senatorulconsideră că "nu există motive pentru un prim-ministru independent sautehnocrat".

"Acestesoluţii se adoptă în general doar atunci când persoana respectivă este numităîn această funcţie doar pe o perioadă scurtă, tranzitorie, în general pentrupregătirea alegerilor următoare, anticipate sau la termen. Cred că un premierindependent nu ar avea şanse nici măcar teoretice să-şi impună punctele devedere în faţa unei majorităţi parlamentare subţiri, de multe ori măcinate de disputepolitice interne. Ar fi o greşeală, nu are putere politică, nu are puteredecizională", susţine Frunda.

Întrebatcum ar reacţiona UDMR dacă s-ar ajunge totuşi la varianta unui premierindependent, Gyorgy Frunda a răspuns: "Eu cred că am vota împotrivă, nu amdecis încă prin vot în cadrul UDMR. Eu personal aş propune să votăm împotrivă,iar toţi colegii mei care s-au manifestat până acum public, inclusivpreşedintele UDMR au pledat în aceeaşi idee".

LiderulPNL Crin Antonescu a declarat, luni, că opţiunea UDMR de a intra într-un nouGuvern PDL, în eventualitatea în care premierul Emil Boc ar fi înlocuit, esteireversibilă, el subliniind că această decizie nu mai lasă loc de negocieri,discuţii sau construcţii politice viitoare în comun cu USL.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image