2017-01-23 14:51


Fumatul, interzis în spaţiile publice închise? Fumătorii ar putea avea baruri şi discoteci speciale

 |  14:47
Fumatul, interzis în spaţiile publice închise? Fumătorii ar putea avea baruri şi discoteci speciale
Fumatul ar putea fi interzis în spaţiilepublice închise, cu excepţia penitenciarelor, iar fumătorilor le-ar putea fidestinate baruri şi discoteci speciale, potrivit unui proiect adoptat cuamendamente în Comisia de sănătate a Senatului, la şedinţa căreia un senator afumat o ţigară electronică.

Senatoriidin Comisia pentru sănătate au aprobat, marţi, o propunere legislativă careinterzice fumatul în spaţiile publice închise, însă au adoptat un amendamentcare permite fumatul în baruri, discoteci, restaurante şi alte unităţi cudestinaţii similare, organizate exclusiv pentru fumători.

Propunerealegislativă de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combatereaefectelor consumului produselor din tutun, care va fi dezbătură de Senat încalitate de primă Cameră sesizată, o are ca iniţiator pe Manuela Mitrea,deputat PSD.

Lapropunerea senatorului Tudor Udriştoiu (PDL), membrii comisiei parlamentare auadoptat un amendament care revede că fumatul va fi permis numai înbaruri, discoteci, restaurante şi alte unităţi publice cu destinaţii similare,organizate exclusiv pentru fumători, cu o suprafaţă maximă de 150 mp.Amendamentul mai propune ca în aceste unităţi să nu aibă acces tinerii care nuau împlinit vârsta de 18 ani.

Autorulamendamentului a subliniat că el este fumător şi nu poate renunţa la acestviciu, adăugând că dreptul de a avea locuri publice destinate fumătorilor esteabsolut obligatoriu.

Udriştoiu,care în timpul şedinţei a fumat folosind o ţigară electronică, a afirmat că încazul în care acest proiect va fi adoptat el ar putea ajunge în situaţia de anu mai participa la lucrările comisiei.

Iniţiatorul proiectului, Manuela Mitrea, a subliniat, în timpuldezbaterilor, că noţiunea de "fumat la mâna a treia" estefundamentată ştiinţific, ea menţionând că în spaţiile unde se fumează,substanţele nocive rămân în covoare, draperii şi dăunează nefumătorilor carevin în contact cu ele.

Manuela Mitrea, care a declarat că este o fostă fumătoare, a spuscă proiectul are la bază prevederea constituţională care garantează dreptul laocrotirea sănătăţii şi că, potrivit legii fundamentale, drepturile fumătorilorpot fi restrânse dacă afectează drepturile nefumătorilor.

PreşedinteleComisiei pentru sănătate, Ion Rotaru (PSD), a subliniat că propunerealegislativă este binevenită şi utilă deoarece protejează sănătateanefumătorilor, care sunt majoritari în ponderea populaţiei.

Lapropunerea senatorului Ion Vasile, comisia a adoptat un amendament care prevedeca sumele provenite din amenzile contravenţionale aplicate în baza acestei legisă fie destinate programelor de sănătate.

Deasemenea, membrii comisiei şi-au însuşit amendamentele propuse, prin aviz, deComisia jurdică, printre care şi cel prin care penitenciarele sunt exceptate dela aplicarea acestei legi.

Autorităţile din New York au interzis fumatul în aerliber, în locuri precum plaje, parcuri şi chiar pieţe ale oraşului, iar mulţise întreabă dacă alte ţări vor urma exemplul american şi vor interzice completfumatul.

New York-ul a interzis fumatul în restaurante, baruri şicluburi încă din 2003, fiind urmat de Los Angeles, iar acest pas a determinat omişcare globală de interzicere a fumatului, informează .

Franţa, India, Irlanda şi Italia au fostprintre ţările care au interzis fumatul. Scoţia l-a interzis în spaţii închiseîn 2006, iar restul Marii Britanii în 2007. În ianuarie 2011, Spania a interzisfumatul în apropierea spitalelor şi a locurilor de joacă pentru copii.

Cea mai recentă măsură a autorităţilor din New Yorkinterzice fumatul în parcuri, pe plaje, pe terenurile de sport, dar şi înmarile pieţe ale oraşului, precum Herald Square şi Times Square.

Fumatul va mai fi permis pe trotuarele din afaraparcurilor şi în parcările de maşini.

Primarul New York-ului, Micahel Bloomberg, a declarat căapropierea la aproximativ un metru în aer liber faţă de un fumător expuneoamenii la acelaşi risc de fumat pasiv ca şi într-un loc acoperit.

Autorităţile oraşului speră ca noua lege să fierespectată de cetăţeni, însă dacă o persoană o încalcă, va fi amendată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-02-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image