2018-12-19 01:31


Gaddafi ar putea scăpa prin Algeria

 |  08:33
Gaddafi ar putea scăpa prin Algeria

Înalţi responsabili libieni, posibil chiar colonelul Muammar Gaddafi, s-ar fi putut afla într-un convoi de şase maşini blindate care a pătruns vineri din Libia în Algeria.

„Şase maşini Mercedes blindate au pătruns vineri dimineaţă în oraşul Ghadames”, conform unei surse din consiliul militar libian din această localitate situată la frontiera cu Algeria. „Credem că în maşini se aflau înalţi responsabili libieni, posibil Gaddafi şi fiii lui”, a precizat sursa militară, această informaţie nefiind confirmată oficial de alte surse algeriene sau libiene. Convoiul a fost însoțit până la intrarea în Algeria de o „brigadă” (katiba) militară loialistă, rebelii nereușind să urmărească mașinile din lipsă de muniţie şi echipament. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe algerian, Amar Belani, a declarat, vineri, că țara sa își menține neutralitatea și refuză orice amestec în problemele interne ale Libiei. Algeria nu a recunoscut Consiliul Naţional de Tranziţie, organul politic al rebeliunii libiene şi nu a cerut niciodată oficial plecarea colonelului Gaddafi, potrivit Agerpres.

Gaddafi a dispărut în momentul în care rebelii au ocupat capitala libiană Tripoli.

În retragere, forţele loiale liderului libian au ucis peste 150 de prizonieri conform declarației de vineri a responsabilului operaţiunilor militare ale rebelilor, Abdel Nagib Mlegta.

„Au fost episoade de răzbunare în ultimele ore dinainte de prăbuşirea regimului. La Bab al-Aziziya, a fost un masacru. Au omorât peste 150 de prizonieri” a declarat Abdel Nagib Mlegta.Acesta a mai spus că, în prezent, trupele sale controlează „95 la sută din Tripoli”, deși au mai rămas câteva puncte de rezistenţă.

Cele două tabere aflate în conflictil din Libia sunt acuzate de atrocităţi cum ar fi execuţii sumare, torturi sau bătăi.

Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene, anunţat vineri seara că Naţiunile Unite, Uniunea Africană, Liga Arabă şi Uniunea Europeană cer tuturor părţilor aflate în conflict să se abţină de la represalii.

Ashton consideră că odată cu preluarea controlului asupra capitalei Tripoli de către insurgenţi, Libia se află „în momentul de faţă angajată într-un proces istoric de tranziţie ce trebuie să se bazeze pe respectarea valorilor democratice şi a drepturilor omului”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-09-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...